Εγκαινιάστηκε η Κάτω Διάβαση στη θέση Σαράγια στο Δήμο Τρικκαίων

Εγκανιάστηκε η Κάτω Διάβαση στη θέρη Σαράγια στο Δήμο Τρικκαίων

«Με μεγάλη μας χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα στο Δήμο Τρικκαίων την Κάτω Διάβαση στη θέση Σαράγια. Ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή, για τους δημότες και φυσικά για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου». Αυτά ανέφερε σήμερα το μεσημέρι από τα Τρίκαλα, η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία παρέστη, μαζί με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΕΡΓΟΣΕ και ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, μιλώντας για το έργο η κ. Χρυσοβελώνη, υπογράμμισε, πως επί 12 έτη το έργο αυτό παρέμενε σε αδράνεια αλλά χάριν της Διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο εξασφαλίστηκε η επιπλέον χρηματοδότηση (600.000 ευρώ) από Εθνικούς Πόρους, ποσό που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί το έργο, για να διευκρινίσει:

«Αφότου επιλύθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης, έγινε η επανέναρξη των εργασιών και έτσι μέσα σε ένα έτος το έργο ολοκληρώθηκε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εορτάζουμε σήμερα τα εγκαίνιά του».

Το έργο της ολοκλήρωσης του τμήματος της Κάτω Διάβασης υλοποιήθηκε, τόνισε επίσης, με την εγκατάσταση των δύο ανελκυστήρων για την εξυπηρέτηση όλων των χρηστών και ιδιαίτερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), την διαμόρφωση του Περιβάλλοντα Χώρου, την αντιρρυπαντική επάλειψη της κατασκευής και τέλος τον ηλεκτροφωτισμό της Κάτω Διάβασης.

Το τμήμα της Κάτω Διάβασης στη θέση «Σαράγια» κόστισε συνολικά 2.230.000 ευρώ.

Πρόκειται, συμπλήρωσε η Υφυπουργός, για ένα έργο υψηλής σημασίας για την τοπική κοινωνία από άποψη ασφάλειας, εξυπηρέτησης των δημοτών, περιβάλλοντος, αλλά φυσικά και για τον σιδηρόδρομο εφόσον το τμήμα που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.

Κινούμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η ΕΡΓΟΣΕ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΥΠΟΜΕΔΙ το οποίο εκπροσωπώ, στην υλοποίηση των έργων που αφορούν την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία αλλά γενικότερα στο σύνολό του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει στη συνέχεια, όπως και πως στόχος μας, εξήγησε, είναι η στρατηγική ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε να λειτουργήσει καθοριστικά στην μεταφορά εμπορευμάτων από τον Πειραιά ως τα Βόρεια σύνορά μας.

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως θα μπορούσε η Θεσσαλία να εξελιχθεί λόγω της γεωγραφικής της θέσης σε σημαντικό εμπορευματικό κέντρο της χώρας. Προσβλέποντας λοιπόν και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς δεσμευόμαστε, είπε ακόμα η κ. Χρυσοβελώνη, να κάνουμε ότι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση και ειδικά στη Θεσσαλία στόχος μας είναι η ισόρροπη κατανομή των έργων και ειδικά, όπως ανέφερε:

Εν σχέση με την Ε65 – Οδικό Έργο:

• Είμαστε σε αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

• Έχουν δεσμευτεί 350 εκ. εuro μέσω ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση του νότιου τομέα και τέλος του έτους αναμένεται η τελική έκθεση

• Συζητάμε επίσης με την ΕΤΕπ για την υλοποίηση του βόρειου τομέα διότι ο εν λόγω τομέας δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Εν σχέση με την Γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και εκκρεμεί η διαδικασία για δημοπράτηση

Εν σχέση με την Γραμμή Λάρισας – Βόλου

• Σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ έχουμε εκκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να είναι δυνατή η ένταξη της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισας-Βόλου στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 ως μέρος του ενιαίου έργου της κατασκευής της παραλλαγής της χάραξης στο τμήμα από Σ.Σ. Λατομείου έως Βόλο και της εγκατάστασης σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης σε όλο τον άξονα.

• Στην παρούσα φάση έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες χάραξης και εκκρεμούν οι υδραυλικές μελέτες οι οποίες όμως θα έχουν ολοκληρωθεί σύντομα ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία παρέστη κι αυτή στην τελετή των εγκαινίων στο σύντομο χαιρετισμό της, έκανε λόγο για ευχάριστη στιγμή, προσθέτοντας πως έχουμε όλοι ανάγκη από αισιοδοξία, ελπίδα και κάθε έργο που ξεκινά ή ολοκληρώνεται, προς αυτή την κατεύθυνση, μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε. Είναι δύσκολες οι στιγμές που πέρασε η χώρα, πρόσθεσε στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος, σήμερα είμαστε σε μια στιγμή που προσπαθούμε να ισορροπήσουμε και να ανακάμψουμε, τα πρώτα σημάδια είναι ορατά. Το έργο αυτό, που εγκαινιάζεται σήμερα, πρόσθεσε, αποτελεί αίτημα των πολιτών της περιοχής για πολύ καιρό, ενώ παραμένει στόχος σταθερός η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στα πλαίσια αυτά εγκαινιάζεται και αυτό το έργο”.

Κατά την τελετή των εγκαινίων μέλη των ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και εκπρόσωποι άλλων συλλογικοτήτων, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, κρατώντας πανώ και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ