Εγχώριο «μονοπώλιο» και αυξημένες τιμές φέτος για τα καρύδια

Τα ανεβασμένα μεταφορικά αφήνουν εκτός ελληνικής αγοράς τον ανταγωνισμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή του καρυδιού σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Μέχρι τώρα, η παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Από την έκπτυξη των οφθαλμών, μέχρι και τον σχηματισμό του καρπού, το φυτό δέχτηκε πολλαπλά πλήγματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη, τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αλλά και τη χαλαζόπτωση πριν από τη συλλογή, μειώνοντας τις αποδόσεις ακόμη και κατά 50%.

Για μείωση έως 20% στο σύνολο των καλλιεργειών της Ελασσόνας κάνει λόγο ο Θανάσης Γκουσγκούνης, παραγωγός καρυδιών από την Τσαπουρνιά. Υπάρχουν και καλλιέργειες όπου δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης, μειώνοντας την παραγωγή πάνω από 50% και προκαλώντας ποιοτική υποβάθμιση. «Το μεγαλύτερο πλήγμα το δεχτήκαμε από τον παγετό, πάνω στην ανθοφορία», καταλήγει ο κ. Γκουσγκούνης.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, βλέπει μία αύξηση σε σύγκριση με την περσινή περίοδο λόγω της μειωμένης παραγωγής στο σύνολο της χώρας. «Πέρυσι πουλήσαμε από 3,10 έως 3,20 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα. Αυτή την περίοδο συζητάμε για πάνω από 3,60 έως και 4 ευρώ, από δεδομένα που έχουμε και από την κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά».

Καλύτερη τιμή για το νωπό της Αταλάντης

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το καρύδι πωλείται ως ξηρός καρπός, όμως ένα μικρό ποσοστό καταλήγει στην αγορά νωπό και μία μερίδα εμπόρων διατηρεί σε ψυγεία νωπά για κάποιο διάστημα.

Όπως μας ενημερώνει ο Άγγελος Μπούτσικας, παραγωγός καρυδιών από την Αταλάντη Λοκρίδας, η τιμή σε σχέση με πέρυσι ανέβηκε πάνω από 20 λεπτά και έφτασε τα 3 ευρώ. Στο ερώτημά μας ποιο είναι το κέρδος, σε σύγκριση με το ξερό, αναφέρει ότι η απώλεια της υγρασίας όταν ξεραίνεται φτάνει το 30%. Αυτοί που πουλάνε νωπά τα προϊόντα παίρνουν τα λεφτά τους γρήγορα και συνήθως οι τιμές είναι καλύτερες.

Δίνοντας μία άλλη διάσταση για το θέμα των τιμών του καρυδιού, υποστηρίζει ότι οι τιμές για την τρέχουσα περίοδο θα είναι καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω της αύξησης του κόστους των μεταφορικών. «Η κατάσταση αυτή αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς και λίγο δύσκολο να δούμε ξένα καρύδια στη χώρα μας», τονίζει ο ίδιος.

Κινήσεις για προϊόν με ταυτότητα κάνουν στη Λαμία

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια της καρυδιάς, αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε πολλούς παραγωγούς της Λαμίας, οι οποίοι συνεχίζουν νέες φυτεύσεις στην περιοχή, δηλώνει ο παραγωγός Δημήτρης Μητσόπουλος. «Το γεγονός ότι στις Βαρδάτες Λαμίας υπάρχει ερευνητικός σταθμός με αντικείμενο την καρυδιά, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο σε πολλούς παραγωγούς της περιοχής να ασχοληθούν. Πρόθεσή μας είναι να ταυτοποιήσουμε το προϊόν και να το πιστοποιήσουμε, ώστε να του δώσουμε προστιθέμενη αξία.

Οι μέχρι τώρα αναλύσεις που έχουμε κάνει είναι ενθαρρυντικές για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης και για τις ευεργετικές ιδιότητες του καρυδιού μας». Κλείνοντας, ο κ. Μητσόπουλος μίλησε για μία δύσκολη χρονιά, με μείωση της παραγωγής πάνω από 30%. «Εκείνο όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα των τιμών. Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε ακόμη και τα 4 ευρώ», καταλήγει.