Ειδική σήμανση στα μεταποιημένα προϊόντα αβγών προτείνει η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Η υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, Τζούλια Κλόκνερ, προωθεί την εισαγωγή ενιαίων και υποχρεωτικών απαιτήσεων σήμανσης της ΕΕ για προϊόντα που περιέχουν αβγά.

Η ίδια ζήτησε την υποχρεωτική επισήμανση σε ολόκληρη την ΕΕ για μεταποιημένα προϊόντα αβγών με επιστολή που απέστειλε στον επίτροπο της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει διαφάνεια για τα επεξεργασμένα αβγά που περιέχονται σε άλλα προϊόντα όπως ζυμαρικά, μαγιονέζα ή επιδόρπια και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συχνά δεν μπορούν να δουν αν τα χρησιμοποιούμενα αβγά προέρχονται από φιλικές προς τα ζώα πηγές», εξηγεί η υπουργός.

Επικροτεί τις εθελοντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι εταιρείες τροφίμων για να δηλώσουν τις συνθήκες για τις όρνιθες ωοπαραγωγής και πιστεύει ότι «μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση θα ήταν πιο λογική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Ωστόσο, οι προοπτικές μιας λύσης στην ΕΕ φαίνονται χαμηλές, δεδομένου ότι τόσο η Κομισιόν όσο και πολλά κράτη-μέλη αντιτίθενται στην ομοιόμορφη υποχρεωτική επισήμανση των προϊόντων αβγών. Το ζήτημα βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στο τραπέζι των Γερμανών υπουργών Γεωργίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει θεσπιστεί καμία νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς Πράσινους, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα. «Ο κανονισμός σε επίπεδο ΕΕ δεν είναι ρεαλιστικός για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για την Αγροτική Πολιτική, Φρίντριχ Όστεντορφ. Σε πολλές χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, η καλή μεταχείριση των ζώων παίζει «μικρό ρόλο», σημείωσε.

Οι Πράσινοι επιζητούν εθνική λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς ισχυρίζονται ότι μια λύση από την ΕΕ είναι απίθανη.

Φρέσκα αβγά με ετικέτα εδώ και 15 χρόνια

Όσον αφορά τα μεταποιημένα αβγά, επί του παρόντος δεν υπάρχει υποχρέωση της ΕΕ να καθορίζει τον τρόπο διατήρησης των ορνίθων.

Εν τω μεταξύ, τα φρέσκα αβγά έπρεπε να επισημανθούν σε όλα τα κράτη-μέλη, από το 2004, με έναν κώδικα που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της εκτροφής, την προέλευση και τη διάρκεια διατήρησης.