EIP-AGRI: Τα εργαλεία που θα κάνουν τους αγρότες να καινοτομήσουν πιο γρήγορα

Τη συμβολή των «μικρών» οικογενειακών εκμεταλλεύσεων ανέδειξε η «ΥΧ» σε προηγούμενο δημοσίευμά της, εξηγώντας τους τρόπους και τις πολιτικές εκείνες που μπορούν να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και στην ανταγωνιστικότητά τους. Με εκτενή έκθεση, η EIP-AGRI παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν και τον πυρήνα του αγροτικού τομέα της Ελλάδας, μπορούν να υιοθετήσουν καινοτόμες πρακτικές προς όφελός τους.

Η έκθεση θέτει ως έναν από τους κύριους παράγοντες για την υιοθέτηση της καινοτομίας τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση «Innovative solutions for small agricultural and forestry holdings» καταγράφει ότι χρειάζεται συνεργασία, προκειμένου να διαδοθεί η καινοτομία. Συνεργασία τόσο μεταξύ των ίδιων των παραγωγών σε τοπικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ αγροτών και συμβούλων, ερευνητών και επιστημόνων.

Αναλυτικά καταγράφεται ότι «ο αγρότης είναι ο βασικός παίκτης που μπορεί να λάβει, αλλά και να μεταδώσει την καινοτομία και σε άλλους αγρότες, λειτουργώντας ως παράδειγμα. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, πάντα όμως με την υποστήριξη των συμβούλων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αγρότες πρέπει να ενθαρρυνθούν, ώστε να συμμετέχουν σε οργανώσεις παραγωγών, αλλά και επιχειρησιακές ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν αγρότες που ήδη καινοτομούν, σύμβουλοι, αλλά και διαμεσολαβητές καινοτομίας. Προτείνεται, επίσης, η συνεργασία των αγροτών με καταναλωτές και οργανώσεις καταναλωτών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις ανάγκες τους και τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει στη λύση αυτών.

Τα εργαλεία για την καινοτομία

Εκτός από τα παραπάνω, η EIP-AGRI καταγράφει τα εργαλεία εκείνα που θα ενθαρρύνουν τους αγρότες να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν την καινοτομία στο χωράφι. Συγκεκριμένα καταγράφει:

✱ Παρουσίαση των οφελών από τη χρήση της καινοτομίας και κυρίως των οικονομικών.

✱ Παροχή υποστήριξης μέσω συμβούλων.

✱ Επίδειξη καλών πρακτικών.

✱ Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων για όλους τους αγρότες.

✱ Παροχή εκπαίδευσης σε θέματα καινοτομίας στους νεοεισερχόμενους αγρότες.

✱ Προσέγγιση και των πιο ηλικιωμένων αγροτών.

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Ακόμα ένα εργαλείο είναι οι συναντήσεις αγροτών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρακτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο ανταλλαγής γνώσεων. Παράδειγμα αυτής της εφαρμογής είναι το αυστριακό μοντέλο με βάση την έκθεση, που περιλαμβάνει την τακτική συνάντηση 20 ατόμων για να συζητήσουν ένα θέμα που επιλέγεται με βάση τις ανάγκες των αγροτών. Συμμετέχουν, επίσης, σύμβουλοι και ερευνητές, φέρνοντας καινοτόμες γνώσεις και λύσεις σε προβλήματα που εντοπίζονται από τους αγρότες και με αυτόν τον τρόπο οι αυστριακές συναντήσεις βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων και ανταλλαγή γνώσεων με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Η επιπλέον αξία για τους αγρότες είναι ότι χρησιμοποιούνται για την ανάλυση τα δικά τους δεδομένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξάγονται πραγματικά αποτελέσματα και λύσεις για τις εκμεταλλεύσεις τους. Η έκθεση τονίζει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να βρει τις δικές της βέλτιστες πρακτικές σύμφωνα με τα τοπικά περιβάλλοντα.