Μέσω της τεχνολογίας η παρακολούθηση εχθρών του βαμβακιού

Δίκτυο φερομονικών παγίδων με χρήση τεχνολογίας για τη διαχείριση των εχθρών του βαμβακιού εγκαταστάθηκε σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ως μια επιλογή της διοίκησης να επενδύσει στην τεχνολογία, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα #DigiAgriFood, στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας.
«Οι εντομοπαγίδες συμβάλλουν στην παρακολούθηση της πορείας του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι», μεταφέρει ο γεωπόνος της τοπικής ΔΑΟΚ, Γιάννης Αμαξόπουλος. «Σε συνδυασμό με τις δικές μας παγίδες, που έχουμε τοποθετήσει μέσω του υπουργείου σε όλη την περιφέρεια, έχουμε πληρέστερη και καλύτερη εικόνα για την κάλυψη των αναγκών του βαμβακιού, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας». Οι παγίδες που τοποθετήθηκαν στα μέσα Ιουνίου θα παραμείνουν μέχρι και τον Αύγουστο και σκοπός των υπευθύνων είναι να συνεχιστεί και να επεκταθεί το πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια.
«Μέσω της εφαρμογής, από τον υπολογιστή και το κινητό, παρακολουθούμε καθημερινά τις συλλήψεις των εχθρών. Έχουμε πιο άμεση οπτική εικόνα των εχθρών και των συλλήψεων, σε σύντομο χρόνο, έτσι ώστε να μπορούμε να καθοδηγήσουμε τους αγρότες μέσα από τις οδηγίες των δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων που εκδίδουν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας», προσθέτει ο κ. Αμαξόπουλος.
Στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικές παγίδες και συγκεκριμένα σε 30 αγρούς στον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη και τη Δράμα, η πληροφορία φτάνει άμεσα στους ωφελούμενους. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύεται και διαχέεται η πληροφορία σε όλους τους καλλιεργητές.
Ο κ. Αμαξόπουλος σημειώνει ότι για την επόμενη χρονιά σχεδιάζουν να επεκτείνουν το πιλοτικό πρόγραμμα σε περισσότερα χωράφια, αλλά και να συμπεριλάβουν άλλους εχθρούς διαφορετικών καλλιεργειών. «Στην παρούσα φάση, παρακολουθούμε και την ευδεμίδα σε αμπέλια του Νομού Ροδόπης. Έχουμε τοποθετήσει δύο παγίδες και λειτουργεί δοκιμαστικά», επισημαίνει. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στις Σέρρες και τώρα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο ίδιος το χαρακτηρίζει «πρωτοποριακό».
Ένας υπέροχος ψηφιακός κόσμος
Ο κ. Αμαξόπουλος υπογραμμίζει πως οι συμμετέχοντες από το ξεκίνημα της εφαρμογής είναι πολύ ικανοποιημένοι, γιατί αντιλαμβάνονται πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία υπέρ της προστασίας της παραγωγής, στη συγκεκριμένη περίπτωση από το πράσινο σκουλήκι. H αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας δίνει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να επωφεληθούν σε χρόνο και χρήμα και να αποφύγουν λανθασμένους ψεκασμούς ή περίσσια λίπανση.
«Δεν θα πρέπει να ψεκάζουν άσκοπα και άκαιρα, αλλά μόνο όταν είναι απαραίτητο, γιατί υπάρχουν και ωφέλιμοι εχθροί που δεν θέλουμε να τους σκοτώσουμε», τονίζει ο ίδιος. Εξάλλου, οι οδηγίες των ΔΑΟΚ, μέσα από τα σχετικά δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων, είναι πάντοτε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση των συνετών επιλογών και η τεχνολογία έρχεται να τις επιβεβαιώσει.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜ-Θ, Νίκος Κολάτσος, προσθέτει ότι σε μία περίοδο που αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού για να βγαίνει στα χωράφια μπορούν να διαμορφώσουν μία γρήγορη εικόνα, «ώστε να επιτύχουμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν μεγαλύτερες συλλήψεις και να κατευθύνουμε ευκολότερα τις ενέργειές μας».
Η αποτελεσματικότητα του δικτύου έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφθούν τις περιοχές και να εξετάσουν αν υπάρχουν ζημιές στα χωράφια, γιατί οι συλλήψεις δεν συνεπάγονται απαραίτητα και προσβολή. Το χρησιμοποιούν, επομένως, ως σύστημα «ραντάρ».