Ειρήνη Συμεωνίδου: Υπάρχουν ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα για όσους το θέλουν πραγματικά

Συνέντευξη με τη μαθήτρια του Επαγγελματικού Λυκείου της ΑΓΣ, που εξασφάλισε υποτροφία για σπουδές σε αμερικανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα

eirini-simeonidou-geoponos
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η Ειρήνη Συμεωνίδου κατάγεται από το Ξηροχώρι Θεσσαλονίκης και φοιτά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τη φετινή χρονιά διακρίθηκε ως η μία από τους δύο μαθητές της Γ’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου που εξασφάλισαν υποτροφία σε αμερικανικά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος της ΑΓΣ, «Study USA». Η ίδια μιλά στην «Ύπαιθρο Χώρα» για την πραγματοποίηση του ονείρου να σπουδάσει στο εξωτερικό στον κλάδο της γεωπονίας, τα εμπόδια που χρειάστηκε να υπερκεράσει και τους στόχους που θέτει για το μέλλον.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μαθητών μιας σχολής όπως η ΑΓΣ, η Ειρήνη δεν διαθέτει αγροτικό υπόβαθρο, γεγονός που καθιστά την περίπτωσή της ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. «Ο πατέρας μου εργάζεται ως οδηγός σε μια μεταφορική εταιρεία, ενώ η μητέρα μου ασχολείται με τα οικιακά. Από την άλλη, εγώ μέχρι πρότινος φοιτούσα σε ένα δημόσιο γενικό λύκειο στο οποίο η αλήθεια είναι ότι δεν μου άρεσαν πολλά. Δεν είχα κανένα κίνητρο ώστε να διαβάζω και να διεκδικώ στόχους».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Η ΑΓΣ μού έδωσε τις γνώσεις που έψαχνα»

Βλέποντας την κατάσταση να μην βελτιώνεται, η Ειρήνη αποφάσισε να αλλάξει εκπαιδευτική στέγη την περσινή χρονιά, επιλέγοντας την ΑΓΣ για τη συνέχεια των σπουδών της. Εκεί, δεν άργησε να βρει την κλίση της. «Στην ΑΓΣ ήρθα επειδή ήξερα ότι το Επαγγελματικό Λύκειο ήταν πολύ καλό και θα μου έδινε τις γνώσεις που έψαχνα. Επίσης, η σχολή μου προσέφερε και το αμερικάνικο κομμάτι που αναζητούσα, έχοντας ως όνειρο να σπουδάσω στο εξωτερικό. Τελικά μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω αυτό που ανακάλυψα ότι αγαπάω, δηλαδή να ασχοληθώ με τη γεωπονία. Δεν ήταν κάτι που ήθελα από μικρή, όμως θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει “κάνε κάτι σχετικό με την γη και τη γεωργία, γιατί είναι κάτι που ό,τι και να συμβεί στον κόσμο θα υπάρχει, αφού έχει άμεση σχέση με την επιβίωση”. Μέσα από τη σχολή και τις εμπειρίες μου εκεί, το αγάπησα το επάγγελμα. Μου φάνηκε πολύ ελκυστικό, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν παρά πολλοί τομείς και ενδιαφέροντα εντός αυτού. Γενικά μου αρέσει όλη αυτή η επιστήμη».

eirini-simeonidou-geoponos2
Ποιες είναι όμως οι προσδοκίες της από τις σπουδές γεωπονίας στο εξωτερικό;

Το καλοκαίρι, η Ειρήνη θα πραγματοποιήσει το πολυπόθητο υπερατλαντικό ταξίδι. Η υποτροφία που εξασφάλισε για σπουδές στο Berea College του Κεντάκι είναι μια μοναδική ευκαιρία για εκείνη, καθώς δεν διέθετε την οικονομική δυνατότητα ώστε να φοιτήσει στο εξωτερικό. Μάλιστα για να σημειώσει τις απαιτούμενες επιδόσεις χρειάστηκε να καταβάλει υπέρμετρη προσπάθεια, δεδομένου ότι μόλις πέρυσι είχε ξεκινήσει να φοιτά στο Επαγγελματικό Λύκειο και έπρεπε να καλύψει αρκετά κενά στο πρόγραμμα. «Ήταν δύσκολο, όμως από ένα σημείο και μετά αποφάσισα ότι είναι το όνειρο μου, και θα το παλέψω όσο πάει. Ήταν μονόδρομος για εμένα».

Χάρη στα εφόδια που πήρε από το πρόγραμμα «Study USA», η Ειρήνη αισθάνεται απόλυτα έτοιμη να παρακολουθήσει τα μαθήματα του αμερικανικού πανεπιστημίου. «Μέσω της ΑΓΣ έμαθα την εργασία πρακτικά, με τα χέρια μου, όχι μόνο θεωρητικά, όποτε έχω μια μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι. Κρίνοντας από όλα τα μαθήματα, αλλά και το  “Study USA”, η σχολή μού παρείχε ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν και μου χάρισε παραστάσεις που με προσανατόλισαν και διεύρυναν τους ορίζοντές μου».

Ποιες είναι όμως οι προσδοκίες της από τις σπουδές γεωπονίας στο εξωτερικό;

«Ευελπιστώ να πιάσω και μια δουλειά στο πανεπιστήμιο, που ελπίζω να είναι σε φάρμα ή σε κάποιο παρόμοιο κομμάτι ώστε να συνεχίσω την πρακτική εργασία που είχα και εδώ. Μετά τις σπουδές μου θα ήθελα να συνεχίσω με κάποιο μεταπτυχιακό, ίσως στις ανθοκομικές καλλιέργειες, αλλά δεν είμαι σίγουρη».

Αν και η ίδια δεν είναι ιδιαίτερα ζεστή στο να επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, θεωρεί ότι στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους. «Δεν σκέφτηκα ποτέ να φύγω από την Ελλάδα επειδή φοβήθηκα ότι δεν θα βρω δουλειά εδώ. Ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης, και γενικά άμα υπάρχει θέληση βρίσκεις. Είναι βέβαια πάρα πολύ σημαντικό να έχεις τα εφόδια που σου προσφέρει μια σχολή όπως η ΑΓΣ, όπως και ένα πτυχίο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ εννοείται».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress