Εισαγγελική έρευνα για ρύπανση περιβάλλοντος ελέω τυρόγαλου

Εισαγγελική έρευνα για ρύπανση περιβάλλοντος ελέω τυρόγαλου

Εισαγγελική έρευνα για την ρύπανση του περιβάλλοντος με αφορμή το τυρόγαλο που ξεχείλισε σε μεγάλη έκταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, μετά και τα δημοσιεύματα τοπικού τύπου, ενώ χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί του Τμήματος Περιφέρειας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας μετέβησαν στην επιχείρηση και συνέλαβαν έναν εκ των ιδιοκτητών, έναν 76χρονο Λαρισαίο, για ρύπανση του περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα στην περιοχή της Νέας Λεύκης του Δήμου Κιλελέρ παρατηρήθηκαν εικόνες οικολογικής καταστροφής αφού κοντά σε κατοικημένη περιοχή δημιουργήθηκε μια πλημμύρα από τυρόγαλο (!) σε μεγάλη έκταση. Όπως κατήγγειλαν μάλιστα κάτοικοι της περιοχής κάτι τέτοιο έγινε από «κακή διαχείριση των αποβλήτων ενός τυροκομείου και ανεξέλεγκτη ρίψη τους στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα» δημιουργώντας σύμφωνα με τους ίδιους μόλυνση στο νερό και καταστροφή καλλιεργειών. Ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου – το οποίο διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, στοιχείο που επιβεβαιώνουν όλες οι πλευρές – ενημέρωσε εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου πως έχουν ήδη γίνει απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η διαρροή υπογραμμίζοντας μάλιστα πως επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών που έπαθαν ζημιά τονίζοντας μάλιστα πως τους αποζημίωσε. Ό,τι όμως και να συνέβη μια τέτοια οικολογική επιβάρυνση θα αποφανθεί όπως όλα δείχνουν η δικαιοσύνη για το αν αποζημιώνεται ή όχι…

Στο μεταξύ στο επικείμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ζητά να συζητηθεί το θέμα της ρύπανσης περιοχής στη Νέα Λεύκη, του Δήμου Κιλελέρ, από τυροκομικά απόβλητα, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ευαγγελία Λιακούλη, υποστηρίζοντας ότι «…αφορά στη δημόσια υγεία των κατοίκων».

Συγκεκριμένα καταθέτει τα εξής: «Εμβρόντητοι παρακολουθούμε την εξέλιξη της μεγάλης περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Νέα Λεύκη, που μετατράπηκε σε λίμνη τυρογάλακτος εξαιτίας λυμάτων και αποβλήτων, από παρακείμενο εργοστάσιο, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Η εικόνα στην περιοχή είναι τουλάχιστον σοκαριστική και η ανησυχία των κατοίκων κορυφώνεται, καθώς τα απόβλητα κατέκλυσαν μεγάλες εκτάσεις, πολλές καλλιέργειες και μάλιστα μόλις σε απόσταση 300 μέτρων από τον οικισμό. Η περιβαλλοντική ρύπανση είναι εκτεταμένη, η δυσοσμία κατέκλυσε την περιοχή, πολλά στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν από τα απόβλητα, ενώ εδώ και τρεις ημέρες που άρχισε να εμφανίζεται το φαινόμενο στην περιοχή, δεν έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τα ερωτήματα που προκύπτουν για το φαινόμενο αυτό, είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας: Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή; Τα απόβλητα από ποιους διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα; Ποιες είναι οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του θέματος; Ποια είναι η έκταση της περιβαλλοντικής ρύπανσης ; Έλεγξε κάποιος αρμόδιος φορέας τη συγκλονιστική καταγγελία των κατοίκων ότι οι γεωτρήσεις τους αντί για νερό εκτοξεύουν τυρόγαλα και μπλε χημικά υγρά; Ελέγχθηκαν αν λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί και αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των παρακείμενων εργοστασίων; Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά στη δημόσια υγεία των κατοίκων, εκτός από τη συζήτησή του στο επικείμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, την οποία δημόσια προτείνω , οφείλει τόσο ο κ. Προϊστάμενος όσο και όλοι οι υπηρετούντες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, με την εγνωσμένη ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, να παρέμβουν άμεσα, δεδομένου επιπλέον του γεγονότος ότι στην περιοχή εμφανίστηκαν σύμφωνα με τις καταγγελίες μηχανήματα ιδιωτών, που διοχετεύουν το λιμνάζον τυρόγαλα προς διάφορες κατευθύνσεις, προφανώς για να προκληθεί σύγχυση ως προς την έκταση του φαινομένου».