EIT Food: Βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια με τη βοήθεια ελληνικής καινοτομίας

Δραστηριότητες που βοηθούν τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας να γίνει περισσότερο βιώσιμος και αποτελεσματικός φιλοξένησε το EIT Food στην εκδήλωση Aquaculture Showcase. Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν εξαιρετική πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα υποστηρίζει οικονομικά αρκετούς πολίτες λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της μελλοντικής επισιτιστικής ασφάλειας.

Η ελληνική καινοτομία

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν 12 καινοτόμες πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους και η ελληνική εταιρεία SuSea. Η καινοτομία της νεοφυούς επιχείρησης, όπως είχε αναφέρει στην «ΥΧ» ο Μάριος Χρυσολούρης, συνιδρυτής της επιχείρησης, αφορά «τον διπλασιασμό της διάρκειας ζωής του φρέσκου ψαριού στο ψυγείο με φυσικό τρόπο, χωρίς να επηρεάζονται τα θρεπτικά του συστατικά».

Μαζί με την, επίσης συνιδρύτρια, Φανή Τσιρώνη, εμβαπτίζουν τα ψάρια σε ένα διάλυμα το οποίο αποτελείται από φυσικά συστατικά. Αυτή η διαδικασία και μόνο αρκεί ώστε να αφαιρεθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό νερού από τη σάρκα του ψαριού, το οποίο όμως δεν είναι αισθητό όταν το δοκιμάζει ο καταναλωτής.

Τα συστατικά επιβραδύνουν πολύ όλες τις μικροβιολογικές και φυσικοχημικές δράσεις που πραγματοποιούνται όταν συντηρείται το ψάρι στο ψυγείο, επεκτείνοντας σημαντικά τον χρόνο ζωής. Η SuSea είχε καταφέρει να κερδίσει μία θέση ανάμεσα σε επτά ερευνητικές προτάσεις στον διαγωνισμό που είχε πραγματοποιήσει το EIT Food με θέμα την ιχθυοκαλλιέργεια, κερδίζοντας χρηματοδότηση.