EIT: Τα πανεπιστήμια κόμβοι καινοτομίας για τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά εργασίας

Στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κόμβους καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στοχεύει η νέα πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (HEI).
Η πρωτοβουλία HEI προσφέρει μία ευκαιρία σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιχειρηματικούς εταίρους σε όλη την Ευρώπη να συνεργαστούν σε καινοτόμα έργα, με απώτερο στόχο να αποτελέσουν το κέντρο ενός οικοσυστήματος καινοτομίας. Ο λόγος της πρωτοβουλίας είναι να ξεπεραστούν εμπόδια που έγκεινται στη σωστή διασύνδεση των πανεπιστημίων με άλλους εταίρους, στη μεταφορά της έρευνας στον τελικό χρήστη και στη σύνδεση της γνώσης με την αγορά εργασίας.
Από την έναρξη του EIT, η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 500 ακαδημαϊκούς και μη εταίρους, υποστηρίζοντας περισσότερους από 40.000 φοιτητές στην κατάρτιση για την επιχειρηματικότητα παρέχοντας επίσης υποστήριξη σε περισσότερες από 1.100 νεοσύστατες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας (scale-up).
Η παρούσα πρόσκληση στοχεύει στη χρηματοδότηση έως και 42 έργων, συνολικής διάρκειας 25 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 1,34 εκατ. ευρώ ανά έργο. Η πρόσκληση θα ενσωματώσει μια προσέγγιση δύο σκελών, όπου οι αιτούντες θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα ακόλουθα σκέλη για να υποβάλουν αίτηση:
- Σκέλος Α: Ανάπτυξη ικανοτήτων για καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- Σκέλος Β: Ανάπτυξη ικανοτήτων για καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ενίσχυση της τεχνολογίας.
Οι επιλέξιμες κοινοπραξίες που υποβάλλουν αίτηση για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων 2024 για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον πέντε οργανισμούς. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα eit.europa.eu.