Eκατοντάδες οι επισκέπτες στο περίπτερο της ΕΔΟΚ στην 11η Zootechnia

Eκατοντάδες οι επισκέπτες στο περίπτερο της ΕΔΟΚ στην 11η Zootechnia

Άκρως επιτυχημένη ήταν η παρουσία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος στη Zootechnia 2019. Από το περίπτερο της ΕΔΟΚ πέρασαν εκατοντάδες επισκέπτες, που ενημερώθηκαν για τις δράσεις αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Οργάνωσης για τον τομέα του κρέατος.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν και οι δύο ημερίδες που διοργάνωσε η ΕΔΟΚ, με σημαντικούς ομιλητές, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις αλλά και γνώσεις, για το μέλλον του τομέα του κρέατος στην Ελλάδα.

Στο Δ.Σ. της ΕΔΟΚ απόφαση για κατάρτιση Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τον Τομέα του Κρέατος

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης της ΕΔΟΚ στη Zootechnia 2019, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου “Το Κρέας και τα Προϊόντα του” του περιοδικού Meat News, και είχε το θέμα «Θεσμικοί Φορείς στην Αγορά Κρέατος», ο Πρόεδρος της, Λευτέρης Γίτσας, αφού παρουσίασε τα νέα μέλη της ΕΔΟΚ,τον ρόλο και την θέση της σήμερα , και ανέφερε ότι είναι η ώρα να φέρει στο Δ/Σ και στην Γ/Σ πρόταση προς έγκριση για την κατάρτιση από την ΕΔΟΚ Εθνικού σχεδίου Στρατηγικής αναφορικά με τον Τομέα του Κρέατος, το όποιο θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, οι οποίες αφορούν για πρώτη φορά το σύνολο του τομέα του κρέατος.

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Γεωπόνο-Ζωοτέχνη Msc., Σ. Δελή, τα δύο προγράμματα της ΕΔΟΚ για την προβολή του αιγοπρόβειου κρέατος και της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας^ Meet the Lamb και Signed by Nature. Ιδιαίτερα τονίσθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων είναι αναγκαία και τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για τον κλάδο από τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα αρχίσουν σύντομα.

O οικονομολόγος Β. Τικέλλης παρουσίασε μια πληρέστατη χαρτογράφηση των επαγγελματιών του τομέα του κρέατος στην Ελλάδα, αναλύοντας σε βάθος τα δεδομένα που προκύπτουν από τους ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας). Ιδιαίτερα παρουσιάσθηκε η συγκέντρωση των επαγγελματιών στις μεγάλες αστικές περιοχές αλλά και στις περιοχές κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος και η εσωτερική κατανομή των κλάδων με κύρια συγκέντρωση στους κρεοπώλες και το χονδρικό εμπόριο.

Ο επιχειρηματίας και κάτοχος MSc Πολιτικών Επιστημών Γ. Γεωργούδης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να διαχειρισθεί η ΕΔΟΚ και την ανάγκη διακλαδικών συνεργασιών στην Ελλάδα και την λοιπή Ευρώπη, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της συστηματικής κριτικής

και δυσφήμισης των προϊόντων ζωικής προέλευσης από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και οργανωμένες εκστρατείες χορτοφαγικών οργανώσεων. Οι καταναλωτές δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον για τον ρόλο του κρέατος στη διατροφή τους αλλά η αγορά και η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή, με βάση τα στοιχεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο Νίκος Φωτιάδης, σεφ και πρόεδρος της “Brigade”, μίλησε για το αιγοπρόβειο σφάγιο στη μαζική εστίαση και τόνισε ότι οι Έλληνες σεφ είναι έτοιμοι να στηρίξουν την στροφή των παραγωγών στην κρεοπαραγωγική αιγοπροβατοτροφία καθώς είναι οι πρωτεργάτες που θα αναδείξουν το προϊόν και θα ενισχύσουν την παρουσία του στους χώρους εστίασης και στην οικογενειακή κουζίνα, με την εισαγωγή και διάδοση των κατάλληλων κοπών και συνταγών.

Ένσταση κατά του φακέλου του ΣΕΒΕΚ που επιχειρεί την πιστοποίηση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα καταθέσει η ΕΔΟΚ

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ο χοιρινός γύρος ως Ελληνικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ». Η εκδήλωση στην ZOOTECHNIA, με πρωτοβουλία της ΕΔΟΚ, μεταδόθηκε και ζωντανά μέσω του διαδικτύου ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι που δεν είχαν τον χρόνο, να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν,

Μετά την κίνηση του ΣΕΒΕΚ – Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, να καταθέσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που επιχειρεί την πιστοποίηση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), η ΕΔΟΚ αποφάσισε να υποβάλει ένσταση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος βρίσκεται σήμερα στη διαδικασία προετοιμασίας φακέλου για την πιστοποίηση του Ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ). “Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η ιστορία και η φήμη του γύρου καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του Ελληνικού χοίρου” επισήμανε ο κ. Γίτσας και πρόσθεσε: “οι Έλληνες χοιροτρόφοι μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον διπλασιασμό των μεγεθών τους σε ένα χρόνο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά και με τη σωστή στήριξη”.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Zootechnia 2019, η πρόταση της ΕΔΟΚ αναλύθηκε και υποστηρίχθηκε ενώ διευκρινίστηκε επίσης για ποιόν λόγο ο φάκελος που κατέθεσε ο ΣΕΒΕΚ βρίσκει αντίθετη την οργάνωση.

Συγκεκριμένα, το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός τελικού προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος.

Όπως τόνισε ο Γ.Γραμματέας της ΕΔΟΚ, Γιώργος Διδάγγελος, «δεν έχουμε πρόβλημα με τα εισαγόμενα κρέατα, αλλά δεν είναι θεμιτό να παραπλανάται ο καταναλωτής με ελληνοποιήσεις κρεάτων. Η πρόταση που περιλαμβάνει ο φάκελος του ΣΕΒΕΚ κατ’^ ουσίαν λέει ας είναι κρέας και ας είναι από την Τανζανία, ενώ επιμένουν ότι η ελληνική χοιροτροφία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Αυτό που θέλουμε είναι ο Ελληνικός γύρος να έχει ως πρώτη ύλη το ελληνικό κρέας. Ζητάμε πολλά;».

Ο Κτηνίατρος και Μικροβιολόγος Τροφίμων, Νίκος Κασαλιάς, εξήγησε ότι η πρόταση του ΣΕΒΕΚ περιγράφει μεταξύ άλλων πως αν εγκριθεί η πρόταση για ΕΠΙΠ, ο καθένας σε κάθε χώρα θα μπορεί να παράγει το προϊόν, δηλαδή γύρο, χωρίς καμία ειδική άδεια απλά ακολουθώντας τη συνταγή η οποία δεν έχει κανένα ιδιαίτερο και αποκλειστικά Ελληνικό χαρακτηριστικό. Τόνισε επίσης ότι η Ελληνική χοιροτροφία χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να υποστηρίξει το εγχείρημα της αναγνώρισης του γύρου ως προϊόντος ΠΓΕ. «Χρειάζονται συνέργειες ανάμεσα σε όλους τους κλάδους. Εκτροφή, σφαγεία, μεταποίηση, λιανεμπόριο και εστίαση και να εκπαιδευτεί ο καταναλωτής, που σήμερα δεν είναι εκπαιδευμένος».

Ο Γιώργος Βατζιάς, Διευθυντής Τομέα Ζωικής Παραγωγής στο Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ, αφού έκανε μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία της χοιροτροφίας, που ξεκινά από την Ελληνική αρχαιότητα υπογράμμισε ότι παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, η τεχνογνωσία αλλά και το μεράκι των Ελλήνων παραγωγών είναι ικανά για να υποστηρίξουν την πρόταση να παρασκευάζεται ο γύρος από Ελληνικής προέλευσης κρέας.

Μια πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση για την άρρηκτη σχέση του γύρου με την Ελληνική παράδοση και τις καταβολές του από την αρχαιότητα έκανε ο Γεωπόνος, επιστήμονας Τροφίμων και Συγγραφέας, Σπύρος Τσιάπος, που εξήγησε ότι ακόμη και η λέξη «οβελιστήριο» που χρησιμοποιείται σήμερα για τα καταστήματα πώλησης γύρου, προέρχεται από την αρχαία λέξη «οβελός» ή «οβολός», που σημαίνει σούβλα.

Επιπλέον, ο Στέλιος Δρυς, Διευθύνων Σύμβουλος της Foodstandard Α.Ε, αναλύοντας τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία αναγνώρισης του χοιρινού Γύρου ως Ελληνικού προϊόντος ΠΓΕ, επεσήμανε ότι με την πρόταση που προωθεί ο ΣΕΒΕΚ, φτιάχνεται μια συνταγή απέναντι στην ελληνικότητα. Διευκρίνισε ότι από την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα προϊόν ΕΠΙΠ ενώ αντίθετα η χώρα διαθέτει περί τα 100 ΠΟΠ προϊόντα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί με το ΕΠΙΠ, ουσιαστικά δεν κατοχυρώνεται κάποιο προϊόν.