Εκδήλωση για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Με περισσότερες ημέρες καύσωνα και αύξηση της στάθμης στον Μαλιακό Κόλπο απειλείται το μέλλον της Στερεάς Ελλάδας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον αγροτικό τομέα χτύπησαν οι επιστήμονες στην πόλη της Λαμίας, πριν από λίγες ημέρες σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Oίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, παρουσία των μελών του διοικητικού Συμβουλίου.

Από τη Νατάσα Ρωμανού, ερευνήτρια για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη και ομότιμη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις για τις επόμενες δεκαετίες και τις μεταβολές που θα υπάρξουν, όχι μόνο στον πλανήτη, αλλά και στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η κα Ρωμανού ανέλυσε τρία σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση μέχρι το 2100 θα ξεπεράσει ακόμη και τους 5 βαθμούς Κελσίου. Στη Φθιώτιδα θα παραταθούν οι ημέρες του καύσωνα, δηλαδή πάνω από 35 βαθμούς θερμοκρασία κατά 20 ημέρες περισσότερο. Η στάθμη του νερού στον Μαλιακό θα ανέβει αισθητά, ξεπερνώντας τα 2 μέτρα και θα επηρεάσει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή. Στην ίδια περίπτωση κατατάσσεται ο Αμβρακικός, όπως επίσης και ο Θερμαϊκός Κόλπος.

Οι πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες θα είναι μερικώς υπεύθυνες για τη μειωμένη παραγωγικότητα των δασών και την αύξηση των πυρκαγιών

Αναφερόμενη στα οικοσυστήματα της Μεσογείου, η κα Ρωμανού είπε ότι και αυτά θα επηρεαστούν περισσότερο από τις παγκόσμιες μεταβολές. Με μία αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, οι άγονες και χορτολιβαδικές εκτάσεις θα αυξηθούν σε βάρος των θαμνωδών εκτάσεων, ενώ τα αείφυλλα και μεικτά φυλλοβόλα δέντρα θα εξαπλωθούν εις βάρος των κωνοφόρων.

Οι ξηρές περιοχές, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, θα υποφέρουν ιδιαίτερα από τη μείωση των υδάτινων πόρων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες θα είναι μερικώς υπεύθυνες για τη μειωμένη παραγωγικότητα των δασών και την αύξηση των πυρκαγιών. «Ήδη η γεωργία και η δασοπονία έχουν δείξει την ευπάθειά τους στις πρόσφατες αυξητικές τάσεις των κυμάτων καύσωνα, των ξηρασιών και των πλημμυρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 20% έως 34% στον αριθμό των εβδομάδων που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές. Επίσης, οι παράκτιοι υγρότοποι είναι ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή και στη μεσομακροπρόθεσμη αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας.

Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα εισήγηση, η κα Ρωμανού δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τοπικές επιπτώσεις. Για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται παγκόσμια συνεννόηση και τοπικές λύσεις».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, δασολόγος φυτοπαθολόγος από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», παρουσίασε τις επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα από το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου.