Ευρυτανία: Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης λύκων στα Άγραφα

25/06/2024
1' διάβασμα
evrytania-xekinise-i-ylopoiisi-tou-programmatos-antimetopisis-lykon-sta-agrafa-324455

Την υλοποίηση ενός καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος για την προστασία των αιγοπροβάτων από επιθέσεις λύκων, με τη συμμετοχή δύο εθελοντών κτηνοτρόφων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ξεκίνησε πρόσφατα ο Δήμος Αγράφων.

Για τις ανάγκες της εφαρμογής του προγράμματος τοποθετήθηκαν στα αιγοπρόβατα περιλαίμια με φερομόνες λύκου, για να αποτρέπουν τις επιθέσεις. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στον Δήμο Αγράφων, παρουσία ξένου επιτελείου που απαρτίζεται από τους Stephane Asikian, Nicolas Sanchez και Christian Ilosa από τη γαλλική εταιρεία Bioassays, καθώς και τον Μιχάλη Καψανάκη από την Bioterramar.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Καρδαμπίκη, δήμαρχο Αγράφων, «η φωνή των Αγράφων, για την προστασία του τόπου μας και το συμφέρον των κτηνοτρόφων μας, ακούστηκε εκτός συνόρων. Με τη βοήθεια του Μιχάλη Καψανάκη, που είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες, προσφέρει λύση στο πρόβλημα των επιθέσεων των λύκων στα βοσκοτόπια».

Όπως είναι γνωστό, η αυξημένη παρουσία των λύκων στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, με συνεχείς επιθέσεις στα κοπάδια τους. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρεθεί βιώσιμες λύσεις και πολλοί από αυτούς έχουν οδηγηθεί στην έξοδο από το επάγγελμα αυτό. Οι κτηνοτρόφοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος.