Εκδήλωση για την επανεκκίνηση της μελισσοκομίας στη Θεσσαλία

03/12/2024
4' διάβασμα
ekdilosi-gia-tin-epanekkinisi-tis-melissokomias-sti-thessalia-340652

Εκδήλωση για την μελισσοκομία στη Θεσσαλία που τόσο επλήγη από τις ζημιές των πρόσφατων πλημμυρών, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα. Ήταν μια εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της ομώνυμης δράσης «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία», η οποία αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας και επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Γκόρα. Πρόκειται για μια δράση η οποία συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA.

Στην εκδήλωση έγινε μια συζήτηση με τη συμμετοχή ειδικών και επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι ανέδειξαν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κλάδο της μελισσοκομίας, καθώς και γενικότερα στον αγροτικό τομέα.

Ακόμα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δράσης που συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του μελισσοκομικού τομέα της Θεσσαλίας, μιας από τις σημαντικότερες περιφέρειες στον μελισσοκομικό κλάδο της Ελλάδας. Απευθύνθηκε σε όλους τους πληγέντες μελισσοκόμους της περιοχής και αποτέλεσε έναν σημαντικό κρίκο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κλάδου μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σχεδόν 400 μελισσοκόμοι έχουν υποστηριχθεί με την παροχή 27.000 βασιλικών κελιών με επιλεγμένο γενετικό υλικό της περιοχής και έχουν επιμορφωθεί σχετικά με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Στόχος ήταν η γρήγορη αναπλήρωση των χαμένων μελισσοσμηνών και η ενίσχυση της παραγωγής μελιού στην περιοχή.

Μέσω της εκδήλωσης δόθηκε μια συνολική εικόνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ταυτόχρονα αναδείχθηκε ο ρόλος του προγράμματος «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία», το οποίο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για ανάλογα προγράμματα στήριξης αυτού του κρίσιμου κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του εξήγησε πως τον ενδιαφέρει πολύ η μελισσοκομία ως κλάδο καθώς «Είχα ασχοληθεί για χρόνια πριν αναλάβω τη διοίκηση της περιφέρειας. Είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος για την ταυτότητα των αγροτικών προϊόντων. Η ανάδειξη της ταυτότητας του ελληνικού μελιού είναι σημαντικό ζήτημα» είπε και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος για τη συνεργασία που έχουν με τη Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά. «Θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε» κατέληξε.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Τσέτσιλας σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι ένας πολύ δραστήριος κλάδος και χτυπήθηκε πάρα πολύ και είναι χαρά μας που τέτοια προγράμματα βοηθούν τους μελισσοκόμους μας για να προχωρήσουν στη συνέχεια.

Η κ. Έφη Λαζαρίδου Έφη Λαζαρίδου, CEO, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, τόνισε μεταξύ άλλων πως «προσπαθούμε να οχυρώσουμε αυτόν τον κλάδο της μελισσοκομίας που είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εξισορρόπηση όλου του συστήματος. Στόχος είναι τόσο η επανεκκίνηση του κλάδου όσο και η θωράκισή του απέναντι σε νέα τέτοια φαινόμενα».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Σωτήρης Πάστρας, Sustainability & Corporate Responsibility Manager, APIVITA.

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κλάδο της μελισσοκομίας & στον αγροτικό τομέα» στην οποία συμμετείχαν οι: κ. Αλέξανδρος Γκουσιάρης, Επαγγελματίας Μελισσοκόμος – Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας, κ. Χρήστος Χρηστάκης, Διδάκτωρ Αγροτικών Οικοσυστημάτων & Βιοποικιλότητας,

Κ. Χρήστος Πλιάτσικας, Επαγγελματίας Μελισσοκόμος – Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Θεσσαλίας.

Συντονίστρια ήταν κ. Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Εν συνεχεία ακούστηκαν τα συμπεράσματα και έγινε ο απολογισμός δράσης από τους: κ. Γεώργιο Γκόρα, Επίκουρος Καθηγητής , Επικεφαλής Εργαστηρίου Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και κ. Κατερίνα Αποστολοπούλου, Επαγγελματίας Μελισσοκόμος – Βασιλοτρόφος. Η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: