Εκδήλωση μανιταρογλυπτικής στα Γρεβενά

Μια πρωτότυπη καλλιτεχνική εκδήλωση με επίκεντρο το σήμα κατατεθέν της πόλης των Γρεβενών, που είναι το μανιτάρι, διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Γρεβενών και ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ελλάδας. Καλλιτέχνες από όλη τη χώρα, που ασκούν τη μοναδική τεχνική της ξυλογλυπτικής με αλυσοπρίονο, βρέθηκαν από κοινού στο Πάρκο των Μανιταριών των Γρεβενών, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπωσιακά έργα τέχνης, εμπνευσμένα από τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

«Καθώς τα Γρεβενά είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των μανιταριών, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη μανιταρογλυπτική», αναφέρει ο Γιάννης Παπατζήκας, μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων, ξυλογλύπτης και, παράλληλα, λιθοξόος. Όπως εξηγεί, στήθηκαν μεγάλοι κορμοί δέντρων στους οποίους, χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο, έγινε ανάγλυφη απεικόνιση διάφορων σχεδίων από μανιτάρια: «Τοποθετήσαμε στο πάρκο μεγάλους κορμούς από δέντρα, ύψους έως και δύο μέτρα, τους οποίους αναδείξαμε σε έργα τέχνης. Οι δημιουργοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση σμίλευσαν τους κορμούς και τους μορφοποίησαν, κάνοντας ανάγλυφα σχέδια από μανιτάρια ή ό,τι άλλο σχέδιο επιθυμούσαν», εξηγεί ο κ. Παπατζήκας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, η εκδήλωση αυτή είναι πρωτότυπη και για δυνατούς τεχνίτες, οι οποίοι ήταν από τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη και την Αθήνα, ενώ συμμετείχαν και από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. «Πρόκειται για εξειδικευμένους τεχνίτες, με ευχέρεια στο αλυσοπρίονο, ίσως το πιο επικίνδυνο εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αλλά αποτελεσματικό, αφού δημιουργεί εντυπωσιακά έργα τέχνης», επισημαίνει ο κ. Παπατζήκας.

Όλα τα έργα των εξειδικευμένων γλυπτών παραμένουν προς έκθεση στο Πάρκο των Μανιταριών. Οι σχετικές εκδηλώσεις διήρκεσαν έως και την Κυριακή 21 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο για όλους.