Εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Αβερώφειο, στο πλαίσιο του έργου COOPinCAP – «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία»

Το έργο COOPinCAP – «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία», το οποίο υλοποιεί για την περίοδο 2024-2025, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο πλαίσιο διαδραστικής εκδήλωσης, που έλαβε χώρα τη Τρίτη (6/5) στις εγκαταστάσεις της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα.
Στόχος του έργου είναι να αναδείξει τη σημασία της οριζόντιας συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με τα συστήματα ποιότητας, ενώ στην εκδήλωση δημιουργήθηκαν σημαντικά ερεθίσματα στους σπουδαστές της σχολής, σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας. Ακολούθως, η σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα, με την υποστήριξη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, παρουσίασε σε σπουδαστές και καθηγητές της σχολής δώδεκα ενδεικτικές συνταγές, που αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, συνδέοντας την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία. Στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει τη συμβολή της ΚΑΠ με τα συστήματα ποιότητας και τη χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων.
Η ενημερωτική εκδήλωση για το έργο COOPinCAP – «Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία» ξεκίνησε με ξενάγηση από τον υπεύθυνο της σχολής, Νίκο Τσουλούφα, και, στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από τον υπεύθυνο Πωλήσεων Β. Ελλάδος της NEUROPUBLIC, Κώστα Τσιώνη, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και η συμβολή της ΚΑΠ στην προώθηση της συνεργασίας. Ακολούθησε επιτόπια ενημέρωση στον αγρομετεωρολογικό σταθμό που τοποθετήθηκε στο εκπαιδευτικό αγρόκτημα της σχολής, με την παρουσία των σπουδαστών, όπου ο κ. Τσιώνης ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα.
Δράση και στόχοι
Σύμφωνα με τον κ. Τσιώνη, «η δράση αυτή υποστηρίζεται από 3.000 σταθμούς συλλογής δεδομένων και άλλους 50 επαυξημένης ακρίβειας. Τα 15 περιφερειακά κέντρα διανομής και υποστήριξης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό. Μαζί με τα επίγεια μέσα, υπάρχουν και πέντε πάροχοι δορυφορικών δεδομένων ανοιχτών και υψηλής ακρίβειας. Παράλληλα, στο έργο συλλέγονται δεδομένα από 50 πειραματικά αγροτεμάχια (με 21 καλλιέργειες, εκ των οποίων στη Θεσσαλία είναι αχλάδι, βαμβάκι, καρύδι, αμπέλι, αραβόσιτος, μήλο), στα οποία προσαρμόζονται αλγόριθμοι μοντέλων θρέψης, φυτοπροστασίας, άρδευσης και υποστηρίζονται από 50 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Σημαντικά δεδομένα θα παρέχουν 13 υποσυστήματα σε ενιαία πλατφόρμα λογισμικών για την ευφυή γεωργία.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάδοχοι του έργου είναι η NEUROPUBLIC και ο Γ. Σκαρμούτσος, φορέας λειτουργίας το ΥΠΑΑΤ και φορέας υλοποίησης η «Κοινωνία της πληροφορίας». Στόχος του είναι να αφήσει τεράστιο αποτύπωμα στην ελληνική ύπαιθρο, με την παροχή πλήθους πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία αναμένεται να αξιοποιήσει η πλειονότητα των γεωργικών συμβούλων μες στο 2026, και πλήθους πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Το έργο καλύπτει 21 εκατομμύρια στρέμματα σε 70 γεωργικές εκτάσεις, ενώ μεταξύ των πολλών δυνατοτήτων του είναι και η παροχή που δίνει σε κάθε αγρότη από το κινητό της έξυπνης κινητής τηλεφωνίας να έχει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία. Για την ενημέρωσή του έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 13 ημερίδες σε όλες της περιφέρειες της χώρας.