23-26 Μαΐου το 2ο Elia Lesvos Confest «Ελαιόλαδο και Υγεία» 01/01

23-26-maiou-to-2o-elia-lesvos-confest-elaiolado-kai-ygeia-320675

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» διοργανώνει το 2ο Elia Lesvos Confest «Ελαιόλαδο και Υγεία» από 23 έως 26 Μαΐου 2024, στο εμβληματικό Ελαιοτριβείο-μουσείο Βρανά στον Παππάδο Γέρας, ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. 

Έχοντας θέσει τα θεμέλια μιας διοργάνωσης υψηλών προδιαγραφών με το 1ο Elia Lesvos Confest, που τοποθέτησε επάξια τη Λέσβο της Σαπφούς και του Ελύτη στο επίκεντρο των μεγάλων, διεθνών συνεδρίων με αντικείμενο το ελαιόλαδο και σηματοδοτώντας την αφετηρία μίας νέας εποχής για την ελιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» στοχεύει φέτος στην περαιτέρω ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματός του νησιού, με πλουσιότερη θεματολογία και ακόμα πιο εκτενή λίστα έγκριτων ομιλητών απ’ όλο τον κόσμο. Οι βασικές αρχές που συνθέτουν τη δομή της δράσης είναι: εντοπιότητα, πανεθνικότητα, παγκοσμιότητα. 

Με την υποστήριξη κορυφαίων Πανεπιστημίων, όπως το αμερικανικό Yale και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Συνέδριο – Φεστιβάλ, με τίτλο «Ελαιόλαδο και Υγεία», έχει διττό στόχο: αφενός την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και εμπειριών γύρω από την ελιά και αφετέρου την εμπέδωση των ευεργετικών ιδιοτήτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι εργασίες του 2ου ELIA Lesvos Confest θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ομιλίες και εργαστηριακά θέματα σε τομείς όπως η επιστήμη (υγεία, θεραπεία, διατροφή), το περιβάλλον, η τεχνολογία, η επικοινωνία, η οικονομία και ο πολιτισμός. Ιδιαίτερο, ωστόσο, βάρος θα δοθεί στον ελαιογαστροτουρισμό και την αξιοποίηση του υψηλού τουριστικού αποτυπώματος της χώρας μας προς όφελος του ελαιoλάδου και το αντίστροφο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η γαστρονομία και οι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να καταστεί «πρέσβης» του ελαιολάδου και «όχημα» για τη διανομή, την πληροφόρηση και τη γνώση γύρω από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί και η αποτελεσματικότερη διείσδυση του ελαιολάδου στην υψηλή γαστρονομία, στα εστιατόρια διακεκριμένων chef και από εκεί στις κουζίνες όλων μας. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά workshops και masterclasses από Έλληνες και διεθνώς καταξιωμένους chef.

Τα πρωινά και τα γεύματα όλες τις ημέρες του συνεδρίου και των δράσεων είναι εμπνεύσεις και δημιουργίες των σεφ με τοπικά προϊόντα και με την υποστήριξη και συνεργασία των γυναικείων συνεταιρισμών του τόπου. Τα απογεύματα θα πραγματοποιηθούν για τους συνέδρους εκπαιδευτικές βιωματικές εκδρομές – επισκέψεις σε τόπους και επιχειρήσεις που εξελίσσουν την οικονομία του νησιού με δραστηριότητες συνυφασμένες με την ελιά, αλλά και επισκέψεις σε μουσεία και τόπους που αναδεικνύουν την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την ομορφιά του τόπου, την τοπική κουζίνα, τα ήθη και έθιμα του.

Στόχος είναι τόσο η δημιουργία δικτύων συνεργασίας όσο και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας του νησιού της Λέσβου. Το συνέδριο έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι από την χώρα.

Οι ομιλίες και οι δράσεις του Elia Lesvos Confest 2024 με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας θα είναι ανοιχτές προς το κοινό να τις παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση μέσω livestreaming. Επιπρόσθετα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων, πλήρως προστατευμένων και άρτια εξοπλισμένων στεγασμένων χώρων ικανών να φιλοξενήσουν περισσότερα από 400 άτομα. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» κ. Φωτεινή Τιρπιντήρη δηλωσε σχετικά: «Η συμβολή του συλλόγου μας στον πολιτισμό της ελιάς είναι κομβικής σημασίας καθώς από την ίδρυσή του το 2020, έχει πάγιο όραμα την ανάδειξη της καθώς συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε όλους σ΄ αυτό το μοναδικό ταξίδι γνώσης και εξέλιξης, στο 2ο Elia Lesvos Confest που θα πραγματοποιηθεί 23 έως και 26 Μαΐου στη Λέσβο προκειμένου να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να δημιουργήσουμε δεσμούς, γιατί το ελαιόλαδο και η ελιά μας ενώνουν!»

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα και τους ομιλητές του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Φεστιβάλ Elia Lesvos Confest μπορείτε να επισκεφτείτε: https://www.elialesvosconfest.com/