6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες Φυτικών ειδών στο ΑΠΘ (βιντεο) 01/01

6i-epistimoniki-synantisi-gia-tis-topikes-kai-gigeneis-poikilies-fytikon-eidon-sto-apth-vinteo-264216

Η 6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες διοργανώνεται από την Κοσμητεία Γεωπονίας, Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, από 31/5 έως 1/6/2022, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Στη Συνάντηση θα αναδειχθούν θέματα όπως η διατήρηση των τοπικών και γηγενών ποικιλιών στον αγρό, η μελέτη των φυτικών γενετικών πόρων, ο ρόλος τους στην κλιματική αλλαγή και η σημασία τους για την επισιτιστική ασφάλεια, η ιστορία τους, καθώς και θέματα που αφορούν στην οικονομική αξία των ποικιλιών στην πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Επιπλέον στη δεύτερη ημέρα της Συνάντησης θα παρουσιαστούν παραδείγματα διατήρησης και αξιοποίησης των φυτικών γενετικών πόρων στην Ευρώπη, ζητήματα νομοθεσίας αλλά και πολιτικές έρευνας και καινοτομίας εντός της ΕΕ, θέματα γύρω από την ιστορία και αρχαιολογία των ποικιλιών ενώ θα αναλυθεί ο ρόλος των Τραπεζών Γενετικού Υλικού στη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας των γηγενών και τοπικών ποικιλιών.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον σύνδεσμο https://www.auth.gr/video/video-6i-diethnis-synantisi-gia-tis-topikes/

Περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα και προεγγραφή στον σύνδεσμο: http://landraces6meet.web.auth.gr/index.php/el/2022-03-11-08-17-51/register

Συνδιοργάνωση: ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, Εργαστήριο Διεπιστημονικής Αρχαιολογικής Έρευνας ΑΠΘ Ε.Δ.Α.Ε., Plant Cult ERC – ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ. Υπό την αιγίδα: Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Υ.ΜΑ.Θ., Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΥΠΑΑΤ