Από 13 έως 15 Φεβρουαρίου 2024 το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 01/01

apo-13-eos-15-fevrouariou-2024-to-thessaloniki-wine-spirits-trophy-68423
Έπειτα από 23 χρόνια επιτυχίας ο γνωστός σε όλους μας Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, εξελίσσεται και αλλάζει όνομα σε Thessaloniki Wine and Spirits Trophy, έχοντας κάτω από την ομπρέλα του πλέον εκτός από οίνους και τα  αμπελοοινικά αποστάγματα, για πρώτη χρονιά την κατηγορία του ούζου και του gin.
 
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, συμμετέχει όλος ο κλάδος του κρασιού, με την ενεργή συμμετοχή όλων των κλαδικών μας οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ), των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών και ενώσεων οινολόγων της χώρας στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού υπό την προεδρία του κου Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW.
 
Ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού από την πρώτη διοργάνωση το 1999 ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό απόσταγμα και κρασί τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο.
 
Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, με τη διοργάνωση του «THESSALONIKI WINE & SPIRITS TROPHY», στοχεύει
  • στην παρουσίαση του πλούτου της ελληνικής και παγκόσμιας παραγωγής αποσταγμάτων και οίνων στο καταναλωτικό και το εμπορικό κοινό
  • στη γνωριμία με τις ελληνικές ποικιλίες
  • στην προβολή και προώθηση των ελληνικών αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης και οίνων 
Παράλληλα θέλει να συμβάλλει στην ευρύτερη αποδοχή του του αποστάγματος και οίνου ως παράγοντες πολιτισμού και γενικότερα στην ανάπτυξη της αμπελοοινικής παιδείας.
 
Καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι, Μaster of Wine, Master Sommelier και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια τριήμερων γευστικών δοκιμών στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι διαδικασίες του διαγωνισμού, όπως και η νομιμότητα των δειγμάτων ελέγχονται από μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και εκπροσώπων κρατικών υπηρεσιών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους).
 
Δήλωση Συμμετοχής
Η δήλωση συμμετοχής πραγματοποιείται μόνο μέσα από την ιστοσελίδα www.tiwc.gr
(Αν έχετε συμμετάσχει σε προηγούμενο Διαγωνισμό, συνδεθείτε χρησιμοποιώντας το email σας και τον κωδικό σας. Αν αυτή είναι η πρώτη σας συμμετοχή, δημιουργείστε έναν προσωπικό λογαριασμό καταχωρώντας τα στοιχεία σας και στη συνέχεια συνδεθείτε με το email και τον κωδικό σας).
 
Online δήλωση συμμετοχής Αποστάγματος ΕΔΩ
 
Καταληκτικές ημερομηνίες
Δηλώσεις συμμετοχής: Από Δευτέρα, 08/01 έως Πέμπτη, 01/02/2024
Αποστολή δειγμάτων: Από Πέμπτη, 25/01 έως Τετάρτη, 31/01/2024 
 
Αποστάγματα που μπορούν να διαγωνιστούν:
1.  Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προελεύσεως:
  • Αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρο ή τσικουδιά)
  • Αποστάγματα οίνου
  • Brandy
  • Αποστάγματα σταφυλής
  • Αποστάγματα σταφίδας
  • Αποστάγματα οινολασπών
2.  Αρωματισμένο ποτό με βάση τον Οίνο
3.  Ποτό με βάση αμπελοοινικό απόσταγμα
4.  Ούζο
5.  Gin 
 

Επιπλέον μπορούν να διαγωνιστούν και να αξιολογηθούν και πειραματικά αποστάγματα. Τα πειραματικά δείγματα αξιολογούνται από τις κριτικές επιτροπές, η βαθμολογία τους κοινοποιείται αποκλειστικά στους παραγωγούς τους, αποκλείονται όμως από τη βράβευση και την απονομή διάκρισης (μετάλλιο ή ειδική διάκριση).

Για κάθε απόσταγμα θα χρειαστούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Αντίγραφο της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Αποσταγματοποιού ή/και Ποτοποιού
2. Βεβαίωση συμμόρφωσης της ετικέτας προς τη νομοθεσία, από την αρμόδια τοπική Χημική Υπηρεσία, στην οποία περιλαμβάνεται και η σφραγισμένη εγκεκριμένη ετικέτα.
3. Πρωτόκολλο εξόδου του αποστάγματος από την αποταμίευση ωρίμασης ή πιστοποιητικό παλαίωσης (μόνο για παλαιωμένα αποστάγματα) από την αρμόδια τοπική Χημική Υπηρεσία. 
4. Φωτογραφία της Φιάλης του Αποστάγματος (προαιρετικά).
 
Κόστος συμμετοχής:
Το κόστος συμμετοχής δείγματος (οίνου και αποστάγματος) ανέρχεται για δηλώσεις συμμετοχής early bird από 8 έως και 16 Ιανουαρίου 2024 στα:
100 € / δείγμα, από 1 έως 4 δείγματα
90 € / δείγμα, από 5 έως 8 δείγματα
85 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα
Ενώ από 17 Ιανουαρίου 2024 έως 1 Φεβρουαρίου στα:
120 € / δείγμα, από 1 έως 4 δείγματα
110 € / δείγμα, από 5 έως 8 δείγματα
105 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα 
 
Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου 2024 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr
 
Ο κάθε παραγωγός θα μπορεί να πληροφορηθεί για την βαθμολογία που έλαβαν όλα τα δείγματα που συμμετείχαν (είτε βραβεύτηκαν, είτε όχι) και από τον τρέχοντα διαγωνισμό θα μπορεί επιπλέον να πληροφορηθεί και για τα αναλυτικά σχόλια των κριτών για κάθε δείγμα. Η ανωτέρω ενημέρωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον παραγωγό του δείγματος.
 
Στους οίνους, τα αποστάγματα, τα ούζα και τα gin που θα λάβουν διακρίσεις δίνεται το δικαίωμα προμήθειας stickers φιαλών, τα οποία αποτελούν σημαντική πληροφορία προς τους καταναλωτές σχετικά με το επίπεδο ποιότητας του κάθε δείγματος, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Διαγωνισμού.
  
Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 02 Μαρτίου 2024 στο  ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens