ΑΠΘ: «Μετριασμός των Επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή» 01/01

apth-metriasmos-ton-epiptoseon-kai-prosarmogi-tis-ellinikis-georgias-stin-klimatiki-allagi-212495

Το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος του δικτύου CLIMPACT, με την υποστήριξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που συντονίζει το δίκτυο, διοργανώνουν το 1ο Φόρουμ Διαλόγου με θέμα «Μετριασμός των Επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή». Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά αύριο,  Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020.

Η γεωργία σε σχέση με άλλους οικονομικούς τομείς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές και τις κλιματικές συνθήκες, γεγονός που την καθιστά έναν από τους πιο ευάλωτους στην Κλιματική Αλλαγή τομείς. Αν και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ορίσει τον τομέα της γεωργίας ως προτεραιότητα στα εθνικά σχέδια προσαρμογής, συνήθη μέτρα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο δεν έχουν ακόμη ληφθεί για λόγους που περιλαμβάνουν την έλλειψη πόρων για επενδύσεις και την αβεβαιότητα της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων μέτρων προσαρμογής.

Το φόρουμ διαλόγου έχει ως στόχο αφενός την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη δράση του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή σε σχέση με τη γεωργία και αφετέρου την έκθεση προβληματισμών και τη συζήτηση πιθανών προτάσεων σχετικά με την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελληνική Γεωργία.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου,  ο Συντονιστής του CLIMPACT, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΑΑ, Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, ο  Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ),  Νικόλαος Ταγαράς, και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι στόχοι και οι δράσεις του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική αλλαγή – CLIMPACT και θα συζητηθούν δράσεις μετριασμού και προσαρμογής του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν στοιχεία αναφορικά με την ικανότητα προσαρμογής του αμπελοοινικού τομέα και της καλλιέργειας της ελιάς σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, οι προκλήσεις και τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων καθώς και στην ελληνική κτηνοτροφία,  ενώ η ενότητα θα κλείσει με αναφορά στις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή σιτηρών.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, θα γίνουν τοποθετήσεις εμπλεκόμενων φορέων επί του θέματος, όπως  εκπροσώπων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,  Συνεταιρισμών, καθώς και άλλων θεσμικών φορέων.

Όσοι/όσες επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 1ο Φόρουμ Διαλόγου του CLIMPACT μπορούν  να κάνουν εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/ffprRQLYNstAMM9w8?fbclid=IwAR3NLbOe8HGi53NRa3Amx_l4JmjwQEmj0dpfwyj8b_LbZFLOfVFBXTS9EIg

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την ατζέντα του Φόρουμ