Διεθνές φεστιβάλ για τη φιλία και τη συναδέλφωση των λαών σε Λάρισα και Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας 01/01

diethnes-festival-gia-ti-filia-kai-ti-synadelfosi-ton-laon-se-larisa-kai-nea-agchialo-magnisias-165116

Οκτώ χώρες συμμετείχαν στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Αγχίαλο με πρωτοβουλία της Ένωσης Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου, της «Μαγνήτων Κιβωτός» και του Επιμελητηρίου, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όπου συμμετείχαν η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Παραγουάη, ο Παναμάς, η Μολδαβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι ντόπιοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον πολιτισμό και τα ήθη άλλων χωρών μέσα από μια πανδαισία ποικιλόμορφων ήχων, χορών και φορεσιών.

Ο Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας στο ΔΣ της «Μαγνήτων Κιβωτός», δήλωσε «χαρούμενος που ο συγκεκριμένος θεσμός προάγει τον πολιτισμό και καθιστά ευρύτερα γνωστή την περιοχή». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου, Βασίλης Ασδεράκης, τόνισε ότι «το Φεστιβάλ τόνωσε τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής, καθώς όλα τα μέλη των διεθνών αποστολών είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα και πολλοί από αυτούς τα αγόρασαν για το ταξίδι της επιστροφής». Σημαντική και ενεργή ήταν η συμπαράσταση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» και άλλων επιχειρήσεων της Νέας Αγχιάλου.

Λάρισα

Προηγουμένως τα διεθνή χορευτικά συγκροτήματα έκαναν μια στάση στη Λάρισα, όπου ο τοπικός Σύλλογος Φίλων Λαϊκής παράδοσης οργάνωσε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με στόχο να γίνει θεσμός, όπως συνέβη στη Νέα Αγχίαλο. Σε αυτή την παγκόσμια γιορτή της παράδοσης συμμετείχαν πάνω από 300 ξένοι και Έλληνες χορευτές, με τραγούδια και χορούς που συντρόφευαν τους Θεσσαλούς και τους δυνάμωσαν στη μακραίωνη και δύσκολη πορεία τους.

Ακολούθησαν τα ξένα χορευτικά και η παράσταση έκλεισε με χορούς του συλλόγου από την Κρήτη. Είχε προηγηθεί παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων στους δρόμους της Λάρισας.