Εκδήλωση από την Πρεσβεία της Σουηδίας: Η αειφορία στο επίκεντρο της αγροδιατροφής 01/01

ekdilosi-apo-tin-presveia-tis-souidias-i-aeiforia-sto-epikentro-tis-agrodiatrofis-161288

«Βιώσιμη καλλιέργεια και τροφή – Το κοινό μας μέλλον» είναι ο τίτλος ημερίδας που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης την Τετάρτη 19 Ιουνίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του αγροδιατροφικού τομέα, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητών, εκπροσώπων επιχειρήσεων καθώς και σχετικών ερευνητικών έργων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διαχείριση του αγροδιατροφικού τομέα, ξεκινώντας από την έρευνα γύρω από τις πράσινες καλλιέργειες, τη διαχείριση και τελικά την κατανάλωση, αλλά και η παρουσίαση ψηφιακών και τεχνολογικών λύσεων που συνεισφέρουν στην αειφορία στο χώρο της αγροδιατροφής.

Η Κρήτη επιλέχθηκε ως τοποθεσία για τη διεξαγωγή της ημερίδας λόγω της παράδοσής της στην αγροτική παραγωγή, της πρωτοπορίας της σε βιολογικές καλλιέργειες αλλά και μεγάλη κατανάλωση αγροτικών προϊόντων λόγω του σταθερά υψηλού τουρισμού.

Την εκδήλωση προλόγισαν η Charlotte Sammelin, Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα και ο Γιάννης Καρακάσης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η κα Sammelin αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση που δείχνουν οι Σουηδοί πολίτες σε θέματα αειφορίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις διατροφικές τους συνήθειες, τη μείωση χρήσης πλαστικού αλλά και τις επιλογής των πλέον αποδοτικών μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρεσβεία της Σουηδίας προχώρησε στη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας με σκοπό την παρουσίαση σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων στην Ελλάδα από ελληνικούς φορείς για την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων.

Οι παρουσιάσεις εστίασαν σε διαφορετικές πτυχές της αειφορίας στο χώρο της αγροδιατροφής, όπως η αειφόρος παραγωγή τροφίμων και τα προβλήματα που δημιουργούν τα σύγχρονα συστήματα όπως η βιομηχανική γεωργία και αλιεία, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της παραγωγής τροφίμων, οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης και τρόποι μείωσης της σπατάλης τροφίμων (food waste), η επισιτιστική ασφάλεια και βιώσιμες λύσεις για την επίτευξή της, η σημασία των τοπικών ποικιλιών και της βιοποικιλότητας στην αειφόρο παραγωγή τροφίμων κλπ.

Ευφυής γεωργία

Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC παρουσιάστηκε ως μια ευρωπαϊκή καινοτομία που συμβάλλει τόσο στην αειφόρο παραγωγή τροφίμων, όσο και στην οικονομική αειφορία των παραγωγών και των εκμεταλλεύσεών τους ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην κοινωνική αειφορία μέσα από τα οφέλη που αποκομίζουν οι καταναλωτές χάρη στη διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας τροφίμων.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν ενδιαφέρον για την παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, και των σχετικών δράσεων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και αποσκοπούν στην βελτίωση της αειφορίας της παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων – τομέα στον οποίο παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση η παροχή υπηρεσιών που λαμβάνει υπόψη της διάφορες πτυχές της αειφορίας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση με μέλη της Πρεσβείας της Σουηδίας και ενημέρωση για άλλες δράσεις της που αφορούν στον αγροδιατροφικό τομέα και όχι μόνο.