Εκδήλωση με θέμα το κρέας και τα προϊόντα κρέατος την Τετάρτη 18/10 στην Αθήνα 01/01

ekdilosi-me-thema-to-kreas-kai-ta-proionta-kreatos-tin-tetarti-18-10-stin-athina-303592

Απαντήσεις σε θέματα σχετικά με τη συμβολή του κρέατος και των προϊόντων επεξεργασίας κρέατος στην υγεία και τη διατροφή του ανθρώπου, καθώς και τη συμβολή του τομέα κρέατος στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, θα δοθούν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, την οποία διοργανώνουν το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος – ΙΠΚ, και η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΕΚ. Η εκδήλωση, με τίτλο: “Κρέας και Προϊόντα Κρέατος: υγεία, διατροφική αξία και βιωσιμότητα”, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 5.00 μμ στην Αίθουσα του ΒΕΑ, Ακαδημίας 18, Αθήνα. 

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ως εισηγητές, επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής, της διατροφής, της χημείας, της τεχνολογίας και ασφάλειας τροφίμων, των καταναλωτών και του δημόσιου – ελεγκτικού τομέα. Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων θα πραγματοποιηθεί διεξοδική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, προκειμένου να τεθούν τα θέματα για τα ζωικά προϊόντα και την επεξεργασία τους στην ορθή τους διάσταση, με επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα.

Ειδικότερα στα 2 panels συμμετέχουν οι:

 • Δερδεμέζης Χρήστος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
 • Καψοκεφάλου Μαίρη, Καθηγήτρια Διατροφής Ανθρώπου Γ.Π.Α.
 • Πάνου Χριστίνα, Διευθύντρια Διασφάλισης Ποιότητας VIVARTIA
 • Τσουκαλάς Βασίλης, Χημικός Τροφίμων
 • Πατσιάς Απόστολος, Υπ. Χημικού-Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ
 • Σολωμάκος Νίκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 • Τσιφόρου Έλλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
 • Χωραφά Ντία, Οργάνωση Μπορούμε, «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»

Μεταξύ των δύο panels θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση του κου Daniel Parker, External Lecturer, Cambridge University Veterinary School, με θέμα «Επίδραση πρωτογενούς κτηνοτροφικής παραγωγής στο περιβάλλον».

Οι εξειδικευμένοι εισηγητές θα μας ενημερώσουν και θα αποσαφηνίσουν για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο κρέας και τα προϊόντα του, με βάση τους 3 κάτωθι πυλώνες:

 1. τηδιαθρεπτική αξίατου κρέατος και τα οφέλη στη διατροφή του ανθρώπου (κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, η αντικατάσταση από υποκατάστατα τροφίμων, χρήση εντόμων στη διατροφή κ.λπ.)
 2. την ασφάλεια από την κατανάλωση της συγκεκριμένης κατηγορίας των τροφίμων (πρόσθετα τροφίμων, προσέγγιση στη χρήση ορίων -EFSA- πρόσληψη από άλλες τροφές) (Από τη χρήση ειδικών κατηγοριών πρόσθετων των τροφίμων)
 3. την επίδραση του τομέαστο περιβάλλον, την κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα, από την πρωτογενή παραγωγή έως και την διαχείριση των Ζωϊκών Υποπροϊόντων (πρωτογενής παραγωγή, κυκλική οικονομία με την χρησιμοποίηση των ZYΠ κ.λπ.)

Στην εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι, food bloggers, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και φορέων, πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα σχετικά με διατροφή και κρέας, διατροφολόγοι, κρεοπώλες, εστιάτορες, ενώσεις καταναλωτών και εκπρόσωποι του λιανεμπορίου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης