Ελασσόνα: Από 23-25 Σεπτεμβρίου η πανελλήνια γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία 2022» 01/01

elassona-apo-23-25-septemvriou-i-panellinia-giorti-feta-kai-gastronomia-2022-273225

Επιστρέφει δυναμικά φέτος με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από  την Παρασκευή 23 έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, η πανελλήνια γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία Ελασσόνα 2022»,  με στόχο την ανάδειξη του τυριού φέτα  αλλά και του ρόλου της επαρχίας Ελασσόνας ως  κατ’ εξοχήν γαλακτοπαραγωγού περιοχής, παραγωγής και εξαγωγής φέτας.

Στόχος της  Γιορτής είναι η διεύρυνση του πελατολογίου και η δημιουργία ισχυρού δικτύου όλων των εμπλεκομένων την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του τυριού φέτας, η ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών, η  ανάδειξη του τυριού φέτα ως ΠΟΠ και η προβολή σωστών πρακτικών για την προώθησή του στο εξωτερικό.

Η Γιορτή διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Θεσσαλίας, την ΕΣΕΕ και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΟΤ, του Europe Direct  και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης  Θεσσαλίας.

Κατά την διάρκεια της Πανελλήνιας Γιορτής «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022» θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες, ημερίδες, B2B συναντήσεις, ειδικές και πολιτιστικές – ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Θα λειτουργεί  Έκθεση φέτας με προϊόντα τυροκόμων, κτηνοτρόφων & επιχειρήσεων εξοπλισμού και Έκθεση – πωλητήριο φέτας και τοπικών προϊόντων που συνδυάζονται με την φέτα.

Σε Συνέντευξη Τύπου, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα, οι διοργανωτές ανέφεραν:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Μια μεγάλη γιορτή, μια γιορτή που τιμά τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, σε μια περιοχή που έχει την μεγαλύτερη κτηνοτροφική εκμετάλλευση σε όλη τη χώρα. Συμμετέχουν 40 επιχειρήσεις, υπάρχει πλούσιο, γιορταστικό, γαστρονομικό αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα όλες αυτές τις μέρες, αλλά ταυτόχρονα  υπάρχει και η ενημέρωση για τους κτηνοτρόφους και για τους παραγωγούς. Είναι μια μεγάλη γιορτή παραγωγής. Καλούμε όλους, όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να γνωρίσουν  τη φέτα και  τα γαστρονομικά μυστικά της, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις».

Νίκος Γάτσας, Δήμαρχος Ελασσόνας: “Έχουμε την χαρά να υποδεχόμαστε πολλούς εκθέτες από την Θεσσαλία,  τη Θεσσαλονίκη και  την Αθήνα και  πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι θα έρθουν να γνωρίσουν το τοπικό μας προϊόν, το οποίο είναι και εθνικό προϊόν. Γιατί η φέτα είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης αλλά και ένα προϊόν που αναγνωρίζεται διεθνώς, και οπωσδήποτε είναι σημαντική η συνεργασία με τους φορείς,  το Επιμελητήριο Θεσσαλίας, την ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ,  την ΕΣΕΕ, και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Θα έχουμε την χαρά να υποδεχτούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Γιώργο Γεωργαντά, τον  Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και πολλούς άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι θα χαιρετήσουν και θα παρουσιάσουν  ανακοινώσεις για το προϊόν. Παράλληλα  έχουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα με δραστηριότητες  ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, καλλιτεχνικές και φυσικά τη μεγάλη έκθεση όπου  θα έχουμε όλοι μαζί την ευκαιρία να  γνωρίσουμε τους παραγωγούς και να απολαύσουμε τα προϊόντα τους».

Δημήτρης Παπαλέξης, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας:  «Μετά από 2 χρόνια απραξίας, επανερχόμαστε με τη Γιορτή Φέτας, ένα μεγάλο event, που πραγματοποιείται ξανά σε μια επιτυχημένη σύμπραξη μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Ελασσόνας και του Επιμελητηρίου. Καλούμε όλο τον κόσμο και τα μέλη του Επιμελητηρίου κυρίως  από το χώρο της γαστρονομίας να προσέλθουν σε αυτή τη γιορτή. Είναι πολύ  σημαντικό η Λάρισα και γενικά η περιοχή μας να καταναλώνει τοπικά προϊόντα, ειδικά όταν πρόκειται για το κορυφαίο, ίσως,  ελληνικό εξαγόμενο προϊόν -τη φέτα- και ελπίζουμε  ο θεσμός να συνεχιστεί και  τα επόμενα χρόνια, κατακτώντας πανελλαδική προβολή».

Λευτέρης Φουρκιώτης, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕΕ ΟΤΑ  ν. Λάρισας: «Στην ΑΕΝΟΛ, από τότε που μετατραπήκαμε από Αναπτυξιακή Εταιρεία σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα εξέλιξης και αναλαμβάνουμε την διενέργεια εκδηλώσεων. Η διοργάνωση της γιορτής   Φέτα και  Γαστρονομία  2022 είναι το πρώτο  μας πιλοτικό εγχείρημα και  θεωρούμε ότι θα πάει πολύ καλά καθώς  τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι άριστα».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022

Εθελοντική αιμοδοσία

10.00 – 14.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Elassona Forum

18.00 – 19.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Οι ρίζες της Ελασσόνας

19.00 – 20.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Τελετή εγκαινίων της Πανελλήνιας Γιορτής «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022»

20.00 – 21.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου

21.00 – 23.30

Πλατεία Λαού

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022

«Ας μάθουμε να δίνουμε αναπνοές»- Μαθήματα Βασικής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης

10.00 – 12.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

1η Συνεδρία

10.00 – 12.00

Αίθουσα Φαρμάκη

Ενημερώσου, ανάπτυξε την επιχείρηση σου

2η Συνεδρία

Νέα ΚΑΠ 2023-2027 – Τα σχέδια βελτίωσης ως αναπτυξιακό εργαλείο της ελληνικής κτηνοτροφίας

3η Συνεδρία
12.30 – 14.00

Η διασφάλιση και ο έλεγχος των Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε προϊόντων

4η Συνεδρία

18.00 – 19.00

Β2Β ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

«Πειραγμένες» συνταγές; Απρόσμενοι συνδυασμοί;-ΠΟΠ Μαγειρική

18.00-20.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Εκδηλώσεις χορού

20.15 – 21.00

Πλατεία Λαού

Συναυλία Κατερίνας Στικούδη

21.00 – 23.00

Πλατεία Λαού

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022

Σεμινάριο: Τα σωστά βήματα για μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα

10.00 – 12.00

Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας

Η κουζίνα του Πόντου

11.00 – 14.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Η Τέχνη συναντά την Γαστρονομία – Εικαστικό Εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους ζωγράφους

17.00 – 19.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Παράδοση και χορός

19.00 – 20.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Συναυλία Τριαντάφυλλου

21:00 – 23.30

Πλατεία Αμπελοκήπων – Συνοικία Βαρόσι

Πηγή: ertnews.gr