ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Ημερίδα για το έδαφος την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στη Λάρισα 01/01

elgo-dimitra-imerida-gia-to-edafos-tin-pebti-5-dekemvriou-sti-larisa-180206

Ημερίδα με θέμα «έδαφος, ένας μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος σε κίνδυνο -Μέσα προστασίας και βελτίωσης της γονιμότητας του» διοργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδρίων του Ινστιτούτου στη Λάρισα (Θεοφράστου 1) (πρ.ΕΘΙΑΓΕ), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών/ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το έδαφος.

Ερευνητές, καθηγητές, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, θα παρουσιάσουν τη σημερινή κατάσταση υποβάθμισης των ελληνικών εδαφών, την ανάγκη και τις απαιτούμενες διαδικασίες διερεύνησης των εδαφικών ιδιοτήτων των αγρών, και θα προτείνουν λύσεις και μέσα προστασίας και βελτίωσης της γονιμότητας του φυσικού και μη ανανεώσιμου πόρου ‘ΕΔΑΦΟΣ’.

Η ημερίδα στοχεύει να αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης των ελληνικών γεωργικών εδαφών, την υποβάθμιση των ιδιοτήτων και της γονιμότητάς τους και να ενημερώσει τους αγρότες και το κοινό για τους κινδύνους που απορρέουν από την άσκηση της γεωργίας χωρίς την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής και συγχρόνως ψηφιακής επανάστασης, η Ημερίδα στοχεύει να αποδείξει το αυτονόητο, την ανάγκη αειφορίας, δηλαδή την επείγουσα ανάγκη προστασίας του πόρου ‘ΕΔΑΦΟΣ’ και της διαφύλαξής του από περεταίρω υποβάθμιση, την ανάγκη αναβάθμισης των ιδιοτήτων του, και να υποδείξει τρόπους και μέσα ανάκαμψης ώστε οι επόμενες γενιές να το “κληρονομήσουν” σε σταθεροποιημένη κατάσταση, αν όχι καλύτερη.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση στο Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών, Νερών και Φυτικών Ιστών του Ινστιτούτου. Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι.