Εμπειρία Ελαφόνησος! Τόπος, γαστρονομία, πολιτισμός την Πέμπτη 19 Μαΐου 01/01

ebeiria-elafonisos-topos-gastronomia-politismos-tin-pebti-19-maiou-263155

Πολύ παλιά, όταν η Ελαφόνησος ήταν ακόμα χερσόνησος, υπήρχαν στην περιοχή κόκκινα ελάφια! Από τον 7ο αιώνα ήδη ονομάζεται «Νησί των ελαφιών» (Αshab al baqar, αραβικό χειρόγραφο) ως και τον 16ο αιώνα (Isola di Cervi). Χαρακτηριστικό το άγαλμα της θεάς Άρτεμης που κρατά ένα κόκκινο ελάφι και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Η Ελαφόνησος πια δεν έχει ελάφια, έχει όμως πολλές ιδιότητες και χάρες. Προστατευόμενη φύση (περιοχή Natura 2000) με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον, με υδροβιότοπο, μοναδικές παραλίες – με πιο ξακουστή την δίδυμη παραλία του Σίμου, σημαντική γεωγραφική θέση και γειτονία με την βυθισμένη πολιτεία Παυλοπέτρι, ιδιαίτερη ιστορία από την αρχαιότητα, σημαντική αλιεία, πολλές ευκαιρίες περιήγησης με ποδηλατικές, πεζοπορικές, θαλάσσιες διαδρομές αλλά και τοπική γαστρονομία με υπέροχες γεύσεις!

Η Ελαφόνησος είναι εμπειρία!

Την Πέμπτη 19 Μαΐου ένα πολύπτυχο γεγονός διοργανώνεται στην Ελαφόνησο.

Ομιλία-παρουσίαση

«Γαστρονομικές κοινότητες: Η ανάγκη για δικτύωση και συνεργασία των φορέων γαστρονομίας και τουρισμού και η κοινή παρουσίαση των ιδιοτήτων του νησιού».

Γιώργος Πίττας  //  Ώρα 19:00, Mare nostrum – cafe bar.

Γαστρονομικό γεγονός

Η chef Ελένη Αλιφέρη δημιουργεί ένα menu με βάση παραδοσιακές γεύσεις και γαστρονομία, με μια σύγχρονη ματιά.

  • Τραχανότο με ποικιλία ελληνικών μανιταριών και τρούφα Εύβοιας.
  • Κριθαρότο με γαρίδες, φινόκιο, μους παρμεζάνας και λάδι μαϊντανού.
  • Σαλάτα με ντοματίνια, pesto βασιλικού, μυζήθρα και παξιμάδια χαρουπιού.

Για την παρασκευή των πιάτων θα χρησιμοποιηθούν εκλεκτά τοπικά προϊόντα, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών Λακωνίας, τυροκομικά Μονεμβασιάς κ.ά.

Τα πιάτα θα προσφέρονται στα εστιατόρια «Αντώνης ψαροταβέρνα» το βράδυ της Πέμπτης.

Μουσική

Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος θα παρουσιάσουν παραδοσιακή Ζακυνθινή και επτανησιακή μουσική  //  Ώρα 21:00, παραλία Ελαφονήσου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ο Σύλλογος Elafonisos Eco διοργανώνει το 5ο Συμπόσιο Οικο-Βιωσιμότητας από 17 ως 22 Μαΐου 2022, στο Mare nostrum – cafe bar στην Ελαφόνησο, με ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα και σημαντικές συμμετοχές.