Ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ελαιοκαλλιέργεια σε Πύργο και Μεσολόγγι 01/01

enimerotikes-ekdiloseis-gia-tin-elaiokalliergeia-se-pyrgo-kai-mesolongi-188032

Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για την καλλιέργεια της ελιάς με τίτλο: «Σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια», θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο Ηλείας στις 25 Φεβρουαρίου και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι δύο εκδηλώσεις οι οποίες είναι ελεύθερες για το κοινό, τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα πραγματοποιηθούν απογευματινές ώρες στα αντίστοιχα Διοικητήρια της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκειά τους  θα παρουσιαστούν πολύ σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν  την Ελαιοκαλλιέργεια και την Διαχείρισή της,  με μεθόδους Γεωργίας Ακριβείας και έχουν προκύψει  στο πλαίσιο υλοποίησης του πρώτου χρόνου του ερευνητικού έργου Opóra.

Το ερευνητικό αυτό έργο αναπτύσσεται σε 6.000 στρέμματα ελαιώνων στις Π.Ε. Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή επιλεγμένων παραγωγών και στόχευση στην ανάπτυξη μίας υπηρεσίας,  που θα προσφέρει συμβουλευτική λίπανσης, άρδευσης, και φυτοπροστασίας ανά ζώνες διαχείρισης σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργητικών συνθηκών, λαμβάνοντας υπόψη την εδαφοκλιματική και αγρονομική ταξινόμηση των ελαιώνων. Για την επίτευξη των ανωτέρω αξιοποιούνται τόσο η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, όσο και οι παραδοσιακές αγρονομικές πρακτικές.

Οι  εισηγητές θα είναι μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων που θα καλύψουν πολλές θεματικές ενότητες που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια (π.χ. θρέψη, φυτοπροστασία, ποιοτικά χαρακτηριστικά),  αλλά και τις εμπορικές προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα.

Ο αναλυτικός τίτλος του ερευνητικού έργου είναι «Ανάπτυξη πρότυπης υπηρεσίας  γεωργίας ακριβείας για την ελαιοκαλλιέργεια» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Υλοποιείται από την εταιρία Οικοανάπτυξη ΑΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ εντάσσεται στο Πρόγραμμα RIS3 – έξυπνη εξειδίκευση, Αγροδιατροφή.