Ενημερωτική εκδήλωση στις 5/11 με θέμα την παρουσία αρκούδας στην περιοχή του Αξιού 01/01

enimerotiki-ekdilosi-stis-5-11-me-thema-tin-parousia-arkoudas-stin-periochi-tou-axiou-245738

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τους τρόπους πρόληψης ζημιών από άγρια ζώα στην αγροτική παραγωγή και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που έρθει κανείς αντιμέτωπος με αρκούδα διοργανώνεται την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα ΚΑΠΗ του Ανατολικού. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, το Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, και απευθύνεται σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και άλλους χρήστες της περιοχής.

Αφορμή για την εκδήλωση υπήρξαν ο εντοπισμός ιχνών αρκούδας (πιθανότατα αρσενικής) στις 19 Οκτωβρίου στην περιοχή του Αξιού και η ταυτόχρονη καταγραφή ζημιών σε κυψέλες τοπικού μελισσοκόμου. Στη συνέχεια υπήρξαν αναφορές για παρουσία αρκούδας και στην περιοχή της Ημαθίας, αλλά και του ποταμού Λουδία.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η αρκούδα δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο, καθώς, όπως και τα περισσότερα άγρια ζώα, απομακρύνεται σε περίπτωση που αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπων. Το είδος  είναι απόλυτα προστατευόμενο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης σε αυτό. Για την πρόληψη ζημιών στην αγροτική οικονομία από άγρια ζώα υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, όπως η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε παραγωγικές μονάδες.

Μετά το πέρας των αρχικών ομιλιών θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και διάλογος με το κοινό προκειμένου να λυθούν απορίες και να δοθούν διευκρινίσεις. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αυτοπροστασία από τον κορωνοϊό (μάσκες, αντισηπτικό, αποστάσεις).

Σημείωση: Η φωτογραφία που επισυνάπτεται είναι παλαιότερη φωτογραφία αρχείου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πάνος Στεφάνου, email: [email protected], τηλ: 6946001618

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χριστίνα Γιαμούκη, [email protected],τηλ: 694850172

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Θεοδωρίδης, email: [email protected], τηλ: 6978586568

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ: Λία Παπαδράγκα, email: [email protected], τηλ: 6974896714