ΕΟΤ: Τέσσερις εκδηλώσεις με γαστρονομικές παραδόσεις και αγροτουριστικές δραστηριότητες με φέτα, ελιά και κρητικά προϊόντα 01/01

eot-tesseris-ekdiloseis-me-gastronomikes-paradoseis-kai-agrotouristikes-drastiriotites-me-feta-elia-kai-kritika-proionta-272740

Τέσσερις σημαντικές γαστρονομικές εκδηλώσεις που προωθούν και αναδεικνύουν ευρύτερα τις γαστρονομικές παραδόσεις και αγροτουριστικές δραστηριότητες σε ποικίλες περιοχές της Ελλάδας, έθεσε υπό την αιγίδα του ο ΕΟΤ, υποστηρίζοντας δράσεις οι οποίες ενισχύουν και προβάλουν το εμπλουτισμένο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Πρόκειται για το 1o Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την ελιά Elia Lesvos ConFest, το Piraeus Taste Festival – Seafood and more, την Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία – Ελασσόνα 2022» και το φεστιβάλ «Ηράκλειο – Μέρες Γαστρονομίας 2022».

Αναλυτικότερα:

Το ELIA Lesvos Confest θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Αποτελεί μια καινοτόμα μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός συνεδρίου με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον ελαιοτουρισμό.

Οι δύο πρώτες ημέρες θα είναι αφιερωμένες σε επιστημονικό συνέδριο σχετικά με την ελιά, αναφορικά με την τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και σε συνεργασία με εξειδικευμένα ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φορείς απ’ όλο τον κόσμο.

Η τρίτη ημέρα θα επικεντρωθεί στις γαστροτουριστικές εμπειρίες ελαιοτουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί και σε αυτήν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και food influencers.

Το Piraeus Taste Festival διοργανώνεται επίσης στο διάστημα 23-25 Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της πόλης (Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι, Πλατεία Αλεξάνδρας, όρμος Αφροδίτης, Πειραϊκή), με κεντρικό άξονα την προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης και την ανάδειξη του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις γύρω από τη γαστρονομία της πόλης, όπου οι κάτοικοι του Πειραιά και των γύρω πόλεων, καθώς και οι τουρίστες, θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα, να γευτούν τις δημιουργίες γνωστών σεφ και να παρακολουθήσουν παράλληλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (συναυλίες, υπαίθριες προβολές κ.ά.).

Τις ίδιες ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί και η Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία 2022» στην Ελασσόνα, μία από τις σημαντικότερες γαλακτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με δυναμική παρουσία στο χώρο της αιγοπροβατοτροφίας και τυροκομίας.

Στη φετινή Πανελλήνια Γιορτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων του Δημόσιου Τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπροσωπείες πρεσβειών, παραγωγοί γάλακτος και φέτας, ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις εξοπλισμού, συσκευασίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης φέτας, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και τουριστικές επιχειρήσεις.

Ένας από τους κυριότερους σκοπούς της διοργάνωσης είναι να αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και να συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή στην εσωτερική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά αυτού του τόσο σημαντικού και εκλεκτού παραδοσιακού γαστρονομικού προϊόντος της χώρας μας.

Τέλος, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, θα διεξαχθούν για 4η χρονιά οι γαστρονομικές εκδηλώσεις «Ηράκλειο – Μέρες Γαστρονομίας 2022 / Heraklion Gastronomy Days» στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης (προβλήτα Μικρού Κούλε). Η πόλη του Ηρακλείου ενισχύει σταθερά τη θέση του ως γαστρονομικός προορισμός υλοποιώντας δράσεις που αναδεικνύουν την κρητική παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και την αυθεντική Κρήτη, με σημαντικότερη όλων την ετήσια διεξαγωγή των συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Κατά τη διάρκειά τους παρουσιάζονται προϊόντα ντόπιων παραγωγών και παραδοσιακά κρητικά εδέσματα από βραβευμένους Έλληνες σεφ, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στόχος των διοργανωτών είναι το Ηράκλειο να αποτελέσει την επόμενη πόλη της Ελλάδας, που θα περιληφθεί στον κατάλογο του δικτύου Creative Citιes της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ