Επιχείρηση «Εντομοπαγίδα» στις φτελιές της Αλεξάνδρου Σβώλου 01/01

epicheirisi-entomopagida-stis-ftelies-tis-alexandrou-svolou-264005

Σε “ Δράση Δεντροπροστασίας” των φτελιών της περιοχής καλούν η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Μαμαγαία» και η Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος.

Η δράση, που θα ξεκινήσει το Σάββατο, στις 10πμ, στο Πάρκο Τσέπης (Ιωάννου Μιχαήλ με Αγαπηνού) αποσκοπεί στη μείωση πληθυσμού του σκαθαριού Galerucella μέσω της εφαρμογής ειδικής βιολογικής κόλλας – εντομοπαγίδας με τη μορφή δακτυλίου στον κορμό των φτελιών της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Θα προηγηθεί ενημερωτική συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργεί το σκαθάρι Galerucella και τους τρόπους αντιμετώπισης που έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, έπειτα θα δοθούν οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί και τέλος η δράση θα ολοκληρωθεί με την εφαρμογή της κόλλας στο πεδίο.

Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να φορέσουν ρούχα εργασίας ή ρούχα που δεν πειράζει να λερωθούν. Συνίσταται να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό και μερικά ζευγάρια γάντια εργασίας. Η εφαρμογή της κόλλας πρόκειται να γίνει με πινέλο και θα χρησιμοποιηθούν σκάλες όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το σκαθάρι Galerucella είναι ένα φυλλοφάγο έντομο το οποίο ξηραίνει τα φύλλα της φτελιάς, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό τους. Το εν λόγω έντομο καταστρέφει το φύλλωμα των φτελιών της περιοχής, στερώντας το οξυγόνο, τη δροσιά και την σκιά από τους περιοίκους, κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας, έτσι, όχληση, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους θαμώνες των τοπικών καταστημάτων, αυξάνοντας τη δυσοσμία, δημιουργώντας εστίες ρύπανσης και στερώντας την αισθητική απόλαυση του ελάχιστου πρασίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ