Έρχεται το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού στη Θεσσαλονίκη 20/09 - 21/09

erchetai-to-2o-festival-ryziou-sti-thessaloniki-361975

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Ρυζιού, μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη σε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025, στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της πόλης, με τη διοργάνωση του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος (ΣΟΕ).

Ο ΣΟΕ, που εκπροσωπεί το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας ρυζιού, φιλοδοξεί να αναδείξει για ακόμη μία χρονιά τη σημασία του ρυζιού για τη διατροφική ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και την τοπική οικονομία. Φέτος, το φεστιβάλ αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση με τη φιλοξενία του Eurice Festival, το οποίο φέρνει στη Θεσσαλονίκη εκπροσώπους και φορείς από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από δραστηριότητες που συνδυάζουν γαστρονομία, ψυχαγωγία και εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων:

  • Γαστρονομικές δημιουργίες από βραβευμένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, με πρωταγωνιστή το ελληνικό ρύζι.
  • Διαγωνισμοί και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
  • Μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα πλαισιώσουν τη γιορτή.
  • Ομιλίες και δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης, με στόχο την ενημέρωση για τη διατροφική αξία του ρυζιού.

Η στρατηγική σημασία του ελληνικού ρυζιού

Η Ελλάδα κατέχει εξέχουσα θέση στην παραγωγή ρυζιού στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 230.000 τόνους. Το ελληνικό ρύζι εξάγεται σε δεκάδες χώρες, αποτελώντας έναν πολύτιμο «πρεσβευτή» της ελληνικής γης στο εξωτερικό.

Πέρα από τη γευστική του αξία, το ρύζι στηρίζει την αγροτική ανάπτυξη, ενισχύει την τοπική οικονομία και παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος, Γεωργία Κωστηνάκη, τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης:

«Το Φεστιβάλ Ρυζιού είναι μια γιορτή που αναδεικνύει όχι μόνο το προϊόν μας, αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτό: παραγωγούς, βιομηχανίες, επιστήμονες και συνεργάτες.
Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ψυχαγωγήσουμε το κοινό, προβάλλοντας το ρύζι ως προϊόν παράδοσης, υγείας και μέλλοντος. Δεν είναι απλώς μια βασική τροφή, αλλά μια πολύτιμη πηγή ενέργειας, χωρίς γλουτένη, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλοντας στη σωστή διατροφή όλων».

 

Στήριξη από τοπικούς φορείς

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη σύμπραξη του Δήμου Δέλτα και την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο ΣΟΕ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και προς την ΕΑΣΘ για τη συμβολή της.

Πληροφορίες εκδήλωσης

  • Ημέρες: 20-21 Σεπτεμβρίου 2025
  • Τοποθεσία: Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη
  • Διοργάνωση: Σύνδεσμος Ορυζομύλων Ελλάδος (ΣΟΕ)
  • Υπό την αιγίδα: Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Με τη σύμπραξη: Δήμου Δέλτα