«Film Seed Festival»: Η έξυπνη γεωργία μεγάλη πρωταγωνίστρια στην Τήνο, 15-17 Οκτωβρίου 01/01

film-seed-festival-i-exypni-georgia-megali-protagonistria-stin-tino-15-17-oktovriou-275176

Το πρώτο Film Seed Festival, ένα πειραματικό, υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου, τροφοδοτούμενο από την καλλιέργεια του χωραφιού που το φιλοξενεί, βάζει τους πρώτους «σπόρους» από 15 έως 17 Οκτωβρίου στην Τήνο. 

Σπόροι, χωράφια, ταινίες και οικολογία. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις αγροτικές περιοχές με τη βοήθεια της τεχνολογίας; Η έξυπνη γεωργία πρωταγωνιστεί στο υπαίθριο οικολογικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Film Seed Festival στην Τήνο. 

15-17 Οκτωβρίου στην Τήνο:   το πρώτο  Film Seed Festival  , ένα πειραματικό, υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου, τροφοδοτούμενο από την καλλιέργεια του χωραφιού που το φιλοξενεί, βάζει τους πρώτους «σπόρους». Μπορεί η μικρής κλίμακας αγροτική πρακτική να επωφεληθεί από τη χρήση νέων τεχνολογιών, τακτικών κυκλικής οικονομίας και μεθόδων πολιτιστικής ενεργοποίησης της γης;  Επανορθώνοντας το παρόν, δημιουργούμε το μέλλον. Στο πλαίσιο του προγράμματος S+T+ARTS, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Στέγη μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf διερευνούν το πεδίο της έξυπνης γεωργίας και απαντούν στο πώς μπορούμε, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, να βελτιώσουμε αγροτικές περιοχές και να τις καταστήσουμε πρότυπα βιωσιμότητας και ευημερίας. 

 H  προετοιμασία   του φεστιβάλ ξεκίνησε ουσιαστικά την άνοιξη του 2022 με τις προετοιμασίες καλλιέργειας φυστικιών Arachis Hypogea σε χωράφι ενός στρέμματος στην Τήνο. Η διαδικασία ανάπτυξης της καλλιέργειας υποστηρίχθηκε από «έξυπνη» αγροτική τεχνολογία για την βέλτιστη διαχείριση του νερού – ενός σπάνιου και πολύτιμου πόρου του νησιού. Μετατρεπόμενη σε βιοντίζελ, η μισή συγκομιδή φιστικιών χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το φεστιβάλ. Το άλλο μισό μαγειρεύεται για να παρέχει θρεπτικά σνακ για το κοινό. 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες, αδιαμεσολάβητες σχέσεις με τους τόπους όπου καλλιεργούνται τα αγαθά, μαζί με τις  αγροτικές κοινότητες   που τα παράγουν; 

 H τεχνογνωσία του πρωτότυπου κινηματογραφικού φεστιβάλ είναι στη διάθεση κάθε καλλιεργητή που θα θελήσει να κάνει ένα τέτοιο φεστιβάλ στο χωράφι του, καθώς το Film Seed Festival επιθυμεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τις μικρές αγροτικές κοινότητες ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους στρατηγικές πολιτιστικής, οικολογικής και οικονομικής ανθεκτικότητας. 

 Οι  ταινίες   του φεστιβάλ αντανακλούν τις  προσωπικές ιστορίες ανθρώπων από μικρές αγροτικές κοινότητες   και τις προκλήσεις τους – είτε αντιμετωπίζουν τον παραλογισμό της μαζικής αγροτικής οικονομίας (Λάχανα, Πατάτες και Άλλα Δαιμόνια του Șerban Georgescu, Ρουμανία), είτε επινοούν νέες «πατέντες» για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο βιώσιμα (Σαλιγκάρια του Grzegorz Szczepaniak, Πολωνία), είτε διεκδικούν τη γη τους σε μετα-αποκαλυπτικές συνθήκες (Οι Μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ των Holly Morris και Anne Bogart, ΗΠΑ). Γιορτάζοντας την ανθεκτικότητα της φύσης και των μικρών αγροτικών κοινοτήτων (Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, Ελλάδα), οι προβολές αυτών των αφηγηματικών ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται στο ίδιο χωράφι όπου καλλιεργήθηκαν τα φιστίκια: ένα μικρό χωράφι που βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στο χωριό Κώμη της Τήνου. 

 Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ από τις 17:30 το απόγευμα, το κοινό μπορεί να συζητήσει το εγχείρημα με τους Hypercomf, να δοκιμάσει σνακ με φυστίκι και να δει τις προβολές. 

 Το Film Seed Festival αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής φιλοξενίας S+T+ARTS σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με την Agenso, μια καινοτόμο εταιρεία για τη γεωργία και το περιβάλλον και τον τεχνοβλαστό ACT4ENERGY του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Λάχανα, Πατάτες και Άλλα Δαιμόνια (Ρουμανία 2016, 62’) του Șerban Georgescu Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 | 18:30   

 Στην τοπική αγορά του ρουμάνικου χωριού Lunguletu, 1.000 αγρότες με τα τρακτέρ τους κάθονται δίπλα σε 100.000 τόνους λάχανο περιμένοντας πελάτες. Στο τέλος της ημέρας, είτε πουλάνε τα προϊόντα τους για ελάχιστα χρήματα, είτε τα καταστρέφουν. Αναρωτώμενος πώς γίνεται ένας τόνος λάχανο να κοστίζει μόλις είκοσι ευρώ, ο Șerban Georgescu αποφασίζει να περάσει ένα χρόνο στο χωριό και να δουλέψει τη γη, για να δει πώς αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν σε αυτό το αδιέξοδο και αν υπάρχει κάποια διέξοδος. Ο δήμαρχος και κάποιοι χωρικοί προτείνουν πιθανές λύσεις – μπορούν όμως οι αγρότες, που δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, να ξεπεράσουν την ισχυρή παρόρμηση του ανταγωνισμού και τους ενδοιασμούς τους; Μια ματιά της τρέχουσας πραγματικότητας της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη, μέσα από την ιστορία ενός χωριού που κόλλησε ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. 

Σαλιγκάρια (Πολωνία 2015, 30’) του Grzegorz Szczepaniak Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 | 19:30   

Ο Andrzej αποφασίζει να ανοίξει μια φάρμα σαλιγκαριών μαζί με το φίλο του. Παρά την έλλειψη εμπειρίας, πιστεύει ότι η επιχείρηση θα πετύχει. Θα χρειαστεί όμως να έρθει να τον σώσει ο Grzegorz Skalmowski, ο Πολωνός γκουρού “βασιλιάς των σαλιγκαριών”, που του δίνει πολύτιμες συμβουλές. 

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις προετοιμασίες για τα εγκαίνια της φάρμας, αλλά και τις συζητήσεις των δύο αντρών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στη δουλειά. Οι συνομιλίες τους για τη ζωή και το θάνατο, την αγάπη και τη φιλία, γίνονται η ουσία της ταινίας και το σαλιγκάρι εξελίσσεται σε σύμβολο της αναγέννησης και της αιώνιας ζωής. 

Οι Μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ (ΗΠΑ 2015, 70’) των Holly Morris και Anne Bogart Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 | 18:30   

 Στη ραδιενεργή “νεκρή ζώνη” που περιβάλλει τον αντιδραστήρα Νο. 4 του Τσερνόμπιλ, κατοικεί μια ατίθαση μικρή κοινότητα γυναικών. Συλλέγουν και καλλιεργούν τροφή στο χώμα που είναι από τα πιο τοξικά στη γη. Μοιράζονται αυτό το απίστευτα όμορφο αλλά θανατηφόρο τοπίο με μια ποικιλία επισκεπτών – επιστήμονες, στρατιώτες ακόμα και νέους που, αναζητώντας τη συγκίνηση, μπαίνουν κρυφά στη ραδιενεργή ζώνη για να ζήσουν φαντασιώσεις εμπνευσμένες από μετα-αποκαλυπτικά βιντεοπαιχνίδια. Γιατί αυτές οι γυναίκες αψήφησαν τις αρχές και έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία τους, για να επιστρέψουν στα χωράφια τους μετά την καταστροφή; Η ιστορία τους δείχνει τη δύναμη της οικειότητας, τη θεραπευτική δυνατότητα της αυτοθέσμισης, και την υποκειμενική φύση του κινδύνου. 

Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (Ελλάδα 2019, 73’) της Μαριάννας Οικονόμου Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 | 18:30   

 Ο Ηλιάς, ένα μικρό αγροτικό χωριό στο θεσσαλικό κάμπο, αργοπεθαίνει. Όμως δύο ξαδέρφια αποφασίζουν να συνεργαστούν με τις γιαγιάδες του χωριού για να καλλιεργήσουν τους σπόρους ντομάτας που διατηρούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. 

 Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ – την οποία χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τις ντομάτες τους να μεγαλώσουν – η ομάδα καταφέρνει να εξάγει μικρά βάζα με συνταγές βιολογικής ντομάτας σε όλο τον κόσμο. Η ταινία ακολουθεί τους πρωταγωνιστές αυτής της απίθανης αποστολής, καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Μια χιουμοριστική και γλυκόπικρη ιστορία για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, και τη σημασία της επανεφεύρεσης του εαυτού μας σε περιόδους κρίσης. 

   Info  Film Seed Festival by Hypercomf Σάββατο 15 – Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 Κώμη (περιοχή Λιβάδι), Τήνος Προσέλευση 17.30, έναρξη προβολών 18.30 Είσοδος ελεύθερη 

 *Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους στα ελληνικά 

 *Οι προβολές θα λάβουν χώρα σε υπαίθρια τοποθεσία.