Φόρουμ με θέμα «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στη γεωργία» στον Άγ. Νικόλαο Κρήτης 01/01

foroum-me-thema-klimatiki-allagi-kai-epiptoseis-sti-georgia-ston-ag-nikolao-kritis-320431

Φόρουμ διαλόγου με θέμα «Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στη γεωργία» του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική αλλαγή – CLIMPACT, το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών και της Διοικούσας Επιτροπής του δικτύου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου στον ‘Αγιο Νικόλαο.

Στο πλαίσιο του φόρουμ αναμένεται να τεθούν ως ερωτήματα, ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό παραγωγικό κλάδο της Ελλάδας, για το πώς επηρεάζεται και θα επηρεαστεί στο μέλλον λόγω της αλλαγής κλίματος, που βιώνουμε με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ή και να αυξηθεί η ποιότητα και ποσότητα των αγροτικών προϊόντων στο μεταβαλλόμενο κλίμα μας και τι μέτρα λαμβάνονται από τους αγρότες και τη πολιτεία γι’ αυτό.

Επιπρόσθετα, θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με την αλλαγή καλλιεργειών και αν αυτό είναι λύση, όπως και ερωτήματα σχετικά με το τι κερδίζουμε και τι χάνουμε με την επιλογή ανθεκτικότερων καλλιεργειών, τι μέτρα προβλέπονται από την πολιτεία για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή, τι δράσεις γίνονται ή προβλέπονται για πρόσκτηση καινοτόμου γνώσης και η διάδοσή της στους εκπαιδευτές και στους τελικούς αποδέκτες του αγροτικού χώρου, αλλά και το ερώτημα αν μήπως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να στραφούμε σε ένα διαφορετικό στρατηγικό μοντέλο ανάπτυξης τη γεωργίας στη χώρα.

Επιπλέον ερωτήματα που αναμένεται να τεθούν αφορούν την ενσωμάτωση στον τοπικό σχεδιασμό, δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή στον τομέα της γεωργίας, η προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού με βάση τα επίπεδα τρωτότητας και τα νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα, αλλά και το αν προβλέπεται θεσμοθέτηση ή βελτίωση υφισταμένων συστημάτων καταγραφής (monitoring) κρίσιμων παραμέτρων, με βάση τη νέα γνώση σχετικά με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στις συνιστώσες του παραγωγικού συστήματος.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς της πολιτικής ηγεσίας και των διοργανωτών και με σύντομη παρουσίαση του δικτύου από τον συντονιστή. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις των μελών του CLIMPACT και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικών με τη γεωργία, ενώ ακολούθως, θα διεξαχθεί στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα υπάρξουν σχολιασμοί από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το Φεστιβάλ για τη μελέτη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η εκκίνηση θα είναι το πρωί με τις «Ανοικτές πόρτες στο σταθμό μας στο Φινοκαλιά» Λασιθίου, όπου επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του σταθμού και να ενημερωθούν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τη δράση που γίνεται σχετικά με την αέρια ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια μέρα το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθούν «Απλά πειράματα παρατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και κατανόησης της κλιματικής αλλαγής, και των επιπτώσεών τους» για όλες τις ηλικίες, στο παλιό δημοτικό σχολείο στο Νοφαλιά Λασιθίου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ