Γιορτές παλιάς πόλης Ξάνθης 01/01

giortes-palias-polis-xanthis-299611

Με οργανωμένες καθημερινές ξεναγήσεις στα πέτρινα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και τα επιβλητικά κτήρια του προηγούμενου αιώνα, εκθέσεις, τουρνουά σκακιού, βιβλιοπαρουσιάσεις, βραδιές χορού, παραδοσιακό γλέντι, παιχνίδια της γειτονιάς, ζυμαρομαστορέματα και πολλές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι Γιορτές Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η επιτυχία του 32χρονου θεσμού οφείλεται στην αγάπη των ντόπιων για την παράδοση, την ενεργό συμμετοχή συλλόγων που δρουν υπερασπιζόμενοι τον πολιτισμό και τον εξαιρετικό καμβά, μια υπέροχη παλιά πόλη, που προσφέρεται για να ζωγραφίσουν όσοι αγαπούν τις τέχνες και ευρύτερα τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο των Γιορτών, το ιστορικό Δημαρχείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό και θα φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Ξάνθη «στα χρόνια της αθωότητας». Θα εκτίθεται μια συλλογή αντικειμένων της καθημερινότητας παλαιότερων εποχών και θα προσφέρονται διαχρονικές γεύσεις της πόλης: η φημισμένη καριόκα, το σουτζούκ λουκούμ και ο παραδοσιακός καφές. Εξάλλου, δέλεαρ για τους επισκέπτες αποτελούν τα εκλεκτά ντόπια προϊόντα. Κατά τη διάρκεια των Γιορτών, και σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα λειτουργεί εμπορική έκθεση.

«Είναι ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Ξάνθης, που προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά της, μέσα στον ανοιχτό μουσειακό χώρο: την Παλιά μας Πόλη, αυτήν την “παραμυθένια Ξάνθη, τη διατηρητέαν”, όπως την αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις», σχολιάζει ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, προσκαλώντας επισκέπτες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.