Ημερίδα και βαρκάδα στο Δέλτα Πηνειού ενάντια στη μυδοκαλλιέργεια στις 18 Μάϊου 01/01

imerida-kai-varkada-sto-delta-pineiou-enantia-sti-mydokalliergeia-stis-18-maiou-111176

Με αφορμή την ημερίδα που θα γίνει στον Πυργετό την Κυριακή 18 Μάη με θέμα «Λέμε ΟΧΙ στη μυδοκαλλιέργεια στα παράλια του νομού Λάρισας» το Δίκτυο Δέλτα Πηνειού-Τεμπών και οι των συν διοργανωτές φορείς, Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήμοι Αγιάς και Τεμπών, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης και του Πανελλήνιου Δικτύου για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες, προγραμματίζεται ξενάγηση από τις 8:00 μέχρι τις 10:00 στο Δέλτα Πηνειού (Μπούκα-χώρος εκδηλώσεων ψαράδων για το περιβάλλον). Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Νίκο Ντάγκα (Trekking Hellas) με βάρκες στο Δέλτα Πηνειού, για τους εισηγητές και τους δημοσιογράφους.

Θα ακολουθήσει ημερίδα, το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

10:30-11:00: Προσέλευση Εισηγητών, προσκεκλημένων, κοινού.

11:00-11:30 : Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί συν διοργανωτών φορέων (Δίκτυο. Περιφέρεια Θεσσαλίας Δήμοι Αγιάς & Τεμπών) και δίλεπτοι χαιρετισμοί Βουλευτών.

11:30-1200 : Εισήγηση του κ. Μπάλια Γιώργου, Νομικού – αναπληρωτή Καθηγητή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα : «Το θεσμικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες. Προβλήματα νομιμότητας».

12:00-12:30 Εισήγηση του κας Φαίης Ορφανίδου, εκπροσώπου Καθετής Πόρου, με θέμα: «Ο Πόρος αναδεικνύει τα προβλήματα της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας και του σχεδιασμού των ΠΟΑΥ». (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

12:30-13:00 : Εισήγηση του κ. Ηλία Γεωργαλή, μέλους της Επιτροπής Αγώνα Ξηρομέρου ενάντια στις υδατοκαλλιέργειες, με θέμα: «Η εθνική στρατηγική για τις υδατοκαλλιέργειες και τα περιβαλλοντικά, οικονομικά, αναπτυξιακά αδιέξοδα της υλοποίησής της».

13:00 – 13:30 : Διαδικτυακή εισήγηση της κας Ευστρατίας Καμπούρη, Χημικού -MS c Περιβάλλον, τ. Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος – Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών ΠερΛ/τος του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΕΚΑ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, με θέμα : «’Τα προβλήματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών – Η προσχηματική συμμετοχή των πολιτών και η εμπειρία ελέγχου. Η περίπτωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΠΟΑΥ”.

13:30- 14:00: Ερωτήσεις. 14:00 : Προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μέχρι το τέλος του κόσμου», διάρκειας 58 λεπτών του Ιταλού σκηνοθέτη Francesko De Augustinis που αναφέρετε στην καταστροφή του Θαλασσιού Περιβάλλοντος και της Ποσειδωνίαςαπό τις υδατοκαλλιέργειες.

15:00: Λήξη Ημερίδας. Τον συντονισμό της ημερίδας θα κάνει το μέλος του Δικτύου, Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς