Ημερίδα για τον πολιτισμό της ελιάς την Τετάρτη 4/12 στα Χανιά 01/01

imerida-gia-ton-politismo-tis-elias-tin-tetarti-4-12-sta-chania-6009

Σειρά δράσεων για την προβολή και ανάδειξη του ελαιολάδου, αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου στα Χανιά, ημερίδα με θέμα, «ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη». Όπως τόνισαν, σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου οι διοργανωτές η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ελαιοκομίας.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του Συνδέσμου Νίκο Μιχελάκη, «η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και στοχεύει στην διάδοση των διατροφικών και άλλων πλεονεκτημάτων της ελιάς».

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Κώστας Γύπαρης ανέφερε ότι, «η ελιά καλύπτει το ένα τέταρτο της αγροτικής γης της Κρήτης και έχει δώσει επανειλημμένα ζωή σ αυτό τον τόπο».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης αναφερόμενος στις απώλειες που προκύπτουν στην φετινή παραγωγή και ποιότητα του λαδιού από την προσβολή του δάκου επεσήμανε ότι, « θα υπάρξει μια ασφαλής εικόνα μετά το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ινστιτούτου για προβολή και ανάδειξη του λαδιού τονίζοντας ότι, «σαν ΜΑΙΧ προσπαθούμε να αναδείξουμε και να τοποθετήσουμε το ελαιόλαδο εκεί που πραγματικά του αξίζει στις ξένες αγορές».

Στην ημερίδα της Τετάρτης θα γίνει βράβευση μαθητών και εκπαιδευτικών που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό για την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου. Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Νικηφοράκης , «στόχος μας είναι να προβάλουμε μονοπάτια , μνημεία και ελαιόδεντρα ιστορικά και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε μέσα από τη νεολαία».

Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, γευσιγνωσία ελαιοδεσμάτων και βραβεύσεις επιχειρήσεων που προβάλουν τον ελαιοτουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ