Κρασί και θρακιώτικη παράδοση σε ένα νέο Φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη 01/01

krasi-kai-thrakiotiki-paradosi-se-ena-neo-festival-stin-alexandroupoli-250221

Το πρώτο Φεστιβάλ κρασιού φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει  η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κ Εμπορικών Σωματείων του Έβρου σε ανάμνηση της ιδέας του Εβριτη οινοπαραγωγού και πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Θανάση Μπέλλα.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνεται μέσω του προγράμματος Interreg  “Dionysos” με σκοπό να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως το κρασί το τσίπουρο και η  θρακιώτικη κουζίνα.

«Υπήρξαν δράσεις που έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας» τονίζει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριαντάφυλλος Χατζάκης, «κάποιες μάλιστα από αυτές σε συνεργασία με την Βουλγαρία. Δυστυχώς όπως σχολίασε το πρόγραμμα έκλεισε τον κύκλο του με προβλήματα .Εμείς σήμερα θέλουμε να αναβιώσουμε την Θρακιώτικη κουλτούρα των γιαγιάδων και των ,μανάδων μας που ήταν η προσωποποίηση της νοικοκυροσύνης αυτές που έφτιαχναν τραχανάδες γιουφκάδες, μικίκια κα.»

Στο Φεστιβάλ θα πάρουν μέρος 12 παραγωγοί κρασιού από τον Έβρο όπως οι : Οινοποιία Μπέλλα, Χατζησάββα, Εβρίτικα κελάρια, Ράπτη, Γκουτζίδη, Ρήγα, Μπασδάνη, Μπαχτσεβανίδου, Γουδουσάκη, Μπαχαράκη, Πεχλιβάνη, Μουτιάκα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται εκτός των άλλων παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού με τίτλο «Η δύναμη της αγάπης έφτιαξε το πιο γλυκό κρασί», Χριστουγεννιάτικο κύκλο αγάπης με θέμα «Ο σοφράς με τα 9 θρακιώτικα φαγιά» με παρουσιάστρια την Ιωάννα Παρασχάκη,  παιδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα το σταφύλι κα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στον πεζόδρομο Μιαούλη απέναντι από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: ertnews.gr