Λάρισα: Ημερίδα ΣΕΑΜ – ΕΛΓΟ για γεωργικά μηχανήματα και καινοτόμες τεχνολογίες την Παρασκευή 8/12 01/01

larisa-imerida-seam-elgo-gia-georgika-michanimata-kai-kainotomes-technologies-tin-paraskevi-8-12-308358

Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Γεωργικά Μηχανήματα & Καινοτόμες Τεχνολογίες», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στις 10.00 π.μ.  στη Λάρισα, που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα (Θεοφράστου 1).

Πρόκειται για την δεύτερη, από μια σειρά επιμορφωτικών ημερίδων που στόχο έχουν να αφυπνίσουν τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα για την αναγκαιότητα των νέων τεχνολογιών στη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και τη σημασία του ελέγχου, της προληπτικής συντήρησης και της ασφαλούς χρήσης αυτών.

Στην εκδήλωση, με συντονιστή τον δημοσιογράφο  κ. Χρήστο Αθανασιάδη, θα απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Σάββας Μπαλουκτσής, πρόεδρος του ΣΕΑΜ και εκπρόσωπος της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και στελέχη και των δύο φορέων.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως κατεξοχήν εκπαιδευτικός φορέας και ο ΣΕΑΜ ως ο βασικός εκφραστής των νέων τεχνολογιών και εξελίξεων στον πρωτογενή τομέα «ενώνουν τις δυνάμεις τους» για να μεταφέρουν τη γνώση και να αναδείξουν τα οφέλη από τη χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, η οποία καθορίζει τα οικονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών και αλλάζει δραστικά τις συνήθεις μεθόδους και πρακτικές που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα στο χωράφι.

Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια γεφύρωσης της παραγόμενης τεχνολογικής γνώσης, των διαθέσιμων εμπορικών εργαλείων-μηχανημάτων και την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών πραγματικού πλούτου, των αγροτών, ταυτόχρονα με την φροντίδα του περιβάλλοντος.

Η πρωτοβουλία του ΣΕΑΜ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πρέπει να συμπληρωθεί με την ενεργό συμμετοχή στην πρωτοβουλία και από τους αγρότες, οι οποίοι είναι οι τελικοί πολλαπλασιαστές των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων, για την αγροτική επιχείρηση, για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, για την φροντίδα του περιβάλλοντος και βέβαια για την εθνική οικονομία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας, έχει ως εξής:

10:00 – 10:30 Προσέλευση

10:30 – 10:35 Έναρξη Ημερίδας – Καλωσόρισμα

Συντονιστής: Χρήστος Αθανασιάδης, Δημοσιογράφος

10.35 – 10.50 Χαιρετισμοί

  • κ. Σάββας Μπαλουκτσής, Πρόεδρος ΣΕΑΜ
  • Εκπρόσωπος Διοίκησης, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

10:50 – 11:10    Συστήματα και εφαρμογές γεωργίας ακριβείας

Διονύσης Παπαχριστοδουλόπουλος, PJ CONDELLIS SA & Χαράλαμπος Μηλιώτης, AGROTECH SA

11:10 – 11:30    Ασφάλεια Χειρισμού Γεωργικών Μηχανημάτων/Συντήρηση

Χρήστος Αγοραστός, AGROTECH SA & Μιχάλης Τσαγκαρόπουλος, PJ CONDELLIS SA

11:30 – 11:50    Ερωτήσεις – Συζήτηση

11:50 – 12:10    Διάλειμμα

12:10 – 12:30 Μηχανές σποράς σε συστήματα μειωμένης και μηδενικής κατεργασίας εδάφους: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αποτελέσματα από το ευρωπαϊκό έργο “CAMA

Θ. Γιτσόπουλος, κύριος Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

12:30 – 12:50 Ορθή Χρήση και επιθεώρηση ψεκαστικών μηχανημάτων

Γ. Μπουροδήμος, Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

12:50 – 13:00 Παρουσίαση ειδικότητας Τεχνικού Γεωργικών Μηχανημάτων, ΔΙΕΚ Π.Ε. Λάρισας – Αβερώφειος Γεωργική Σχολή

Ε. Σιώκη, Διευθύντρια ΔΙΕΚ Π.Ε. Λάρισας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

13:00 – 13:20 Ερωτήσεις – Συζήτηση