Λέσβος: 14η γιορτή ρητίνης στο Αμπελικό, το Σάββατο 26 Αυγούστου 01/01

lesvos-14i-giorti-ritinis-sto-abeliko-to-savvato-26-avgoustou-44731

Η 14η γιορτή ρητίνης θα γίνει το  Σάββατο 26 Αυγούστου 9.μ.μ. στο Μουσείο Ρητίνης στο Αμπελικό. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους. (Η είσοδος είναι ελεύθερη).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από παλιούς ρητινοσυλλέκτες.

14η γιορτή ρητίνης στο Αμπελικό

Η ιστορία της ρητίνης στη Λέσβο

Για την ιστορία των ρετσινάδων του Αμπελικού και τη διαδικασία συλλογής ρητίνης στα πευκοδάση του νησιού , ιστορικά στοιχεία καταγράφει η ηλεκτρονική έκδοση «το Θήτα της Θερμής».

Όπως αναφέρει «το Αμπελικό είχε συνεταιρισμό ρετσίνης και από το 1920, νοίκιαζε το 80% των τσαμλικιών του νησιού. Είχε φτάσει να βγάζει πάνω από 2 τόνους ρητίνη την εβδομάδα. Το μάζεμα του ρετσινιού συνέφερε, αφού όπως έλεγαν; “Με δυο καλές χρονιές στο ρετσίνι αγοράζεις ένα σπίτι.  Στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου Αμπελικού, βρίσκεται το μουσείο ρητίνης . Σε αυτό διασώζονται όλα τα εργαλεία των ρετσινάδων, παλαιές σπάνιες φωτογραφίες από τη ρητινοσυλλογή καθώς και το αρχείο του Συνεταιρισμού Ρητίνης (1929-1967). Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό βρίσκεται το Πάρκο Ρητίνης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει την καλύβα στην οποία έμεναν οι ρετσινάδες και την παλιά υπόγεια δεξαμενή ρητίνης.

Μέχρι το 1970 ήκμαζε μέσα στο πευκοδάσος ο οικισμός των ρετσινάδων. Οι οικογένειες των ρετσινάδων ζούσαν μέσα σε καλύβες στα δάση από το Μάιο ως τον Οκτώβριο. Πριν το 1930 κάθε οικογένεια είχε δική της δεξαμενή σκαμμένη μέσα στο χώμα και επιχρισμένη με ειδικό κουρασάνι, για να κρατά τη ρητίνη σε υγρή μορφή.  Οι αγωγιάτες του συνεταιρισμού περνούσαν με τα μουλάρια και έβαζαν μέσα σε μεγάλα κασόνια τη ρετσίνι και την πήγαιναν στις μεγάλες δεξαμενές στον δρόμο Μυτιλήνης – Πολιχνίτου, απ’ όπου με φορτηγά μεταφερόταν προς μαζική πώληση. Στο δάσος υπήρχε ακόμη και παντοπωλείο.»

Πηγή: ertnews.gr