ΜΠΡΑΛΟΣ: Γιορτή ρίγανης και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητάς της 01/01

bralos-giorti-riganis-kai-anadeixi-tis-topikis-taftotitas-tis-165119

Μία εκδήλωση με σημείο αναφοράς τη ρίγανη πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο Μπράλο από τον Προοδευτικό Σύνδεσμο Γυναικών του χωριού. Η γιορτή της ρίγανης, έτσι όπως τη χαρακτήρισαν μέλη του συλλόγου, στόχο είχε την ενημέρωση των ντόπιων, αλλά και των επισκεπτών για τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού. Σκοπός του συλλόγου μέσα από αυτήν τη γιορτή είναι και η προστασία της βιοποικιλότητας στον τόπο αυτόν.

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ντόπιας παραγωγής επισημαίνει η Κική Τσαγκαλάκη, πρόεδρος του συλλόγου: «Η βιοποικιλότητα της περιοχής μας παρουσιάζει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν καταγραφεί μετά από έρευνες διάφορων πανεπιστημιακών και άλλων ιδρυμάτων. Εμείς ως σύλλογος μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, στόχο έχουμε να αναδείξουμε τη ρίγανη ως ένα ενδημικό φυτό του τόπου μας με τα ιδιαίτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και, παράλληλα, να το προστατεύσουμε από την αλόγιστη διαχείριση που γίνεται από διάφορους επιτήδειους».

Τα μέλη του συλλόγου έχουν έρθει σε επαφή με τη διεύθυνση δασών της Περιφέρειας Στερεάς και μέσα από τη συνεργασία αυτή έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τους παράνομους συλλέκτες της ρίγανης, καθώς και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τα οποία ενδημούν σε αυτόν τον τόπο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του Μπράλου αξιοποιούν με συστηματικές καλλιέργειες διάφοροι παραγωγοί της περιοχής, όπως δηλώνει η κα Τσαγκαλάκη:

Η συστηματική εκμετάλλευση από διάφορους παραγωγούς του τόπου μας ενισχύει την ταυτότητα των προϊόντων που παράγουμε και, παράλληλα, με τον τρόπο αυτόν προστατεύεται το περιβάλλον