Μυτιλήνη: Συνέδριο – Φεστιβάλ, για «Ελαιόλαδο και Υγεία» από 23 έως 26 Μαΐου 01/01

mytilini-synedrio-festival-gia-elaiolado-kai-ygeia-apo-23-eos-26-maiou-321382

Με την υποστήριξη Πανεπιστημίων, όπως το αμερικανικό Yale και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» διοργανώνει από 23 έως 26 Μαΐου, στο εμβληματικό Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά στον Παππάδο της Γέρας Λέσβου, το Συνέδριο – Φεστιβάλ, με τίτλο «Ελαιόλαδο και Υγεία».

Η εκδήλωση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» Φωτεινή Τιρπιντήρη «έχει διττό στόχο: αφενός την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και εμπειριών γύρω από την ελιά και αφετέρου την εμπέδωση των ευεργετικών ιδιοτήτων τού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ας σημειωθεί ότι το φετινό Συνέδριο – Φεστιβάλ είναι το δεύτερο που διοργανώνεται. «Το πρώτο, λέει η κ. Τιρπιντήρη, τοποθέτησε επάξια τη Λέσβο της Σαπφούς και του Ελύτη στο επίκεντρο των μεγάλων, διεθνών συνεδρίων με αντικείμενο το ελαιόλαδο και σηματοδοτώντας την αφετηρία μίας νέας εποχής για την ελιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Φέτος, στοχεύουμε, στην περαιτέρω ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματός του νησιού, με πλουσιότερη θεματολογία και ακόμα πιο εκτενή λίστα έγκριτων ομιλητών απ’ όλο τον κόσμο. Οι βασικές αρχές που συνθέτουν τη δομή της δράσης μας είναι: Εντοπιότητα, Πανεθνικότητα, Παγκοσμιότητα».

Οι εργασίες του «2ου ELIA Lesvos Confest» – όπως είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της δράσης – θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ομιλίες και εργαστηριακά θέματα σε τομείς όπως η επιστήμη (υγεία, θεραπεία, διατροφή), το περιβάλλον, η τεχνολογία, η επικοινωνία, η οικονομία και ο πολιτισμός. Ιδιαίτερο, ωστόσο, βάρος θα δοθεί στον ελαιογαστροτουρισμό και την αξιοποίηση του υψηλού τουριστικού αποτυπώματος της χώρας μας προς όφελος του ελαιoλάδου και το αντίστροφο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η γαστρονομία και οι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να καταστεί «πρέσβης» του ελαιολάδου και «όχημα» για τη διανομή, την πληροφόρηση και τη γνώση γύρω από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθεί και η αποτελεσματικότερη διείσδυση του ελαιολάδου στην υψηλή γαστρονομία, στα εστιατόρια διακεκριμένων σεφ και από εκεί στις κουζίνες όλων μας. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά workshops και masterclasses από Έλληνες και διεθνώς καταξιωμένους σεφ.

Το «2ο ELIA Lesvos Confest» είναι πολυθεματικό και διαδραστικό. Τα πρωινά και τα γεύματα όλες τις ημέρες του συνεδρίου και των δράσεων, είναι εμπνεύσεις και δημιουργίες των σεφ με τοπικά προϊόντα και με την υποστήριξη και συνεργασία των γυναικείων συνεταιρισμών του τόπου. Τα απογεύματα θα πραγματοποιηθούν για τους συνέδρους εκπαιδευτικές βιωματικές εκδρομές – επισκέψεις σε τόπους και επιχειρήσεις που εξελίσσουν την οικονομία του νησιού, με δραστηριότητες συνυφασμένες με την ελιά, αλλά και επισκέψεις σε μουσεία και τόπους που αναδεικνύουν την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την ομορφιά του τόπου, την τοπική κουζίνα, τα ήθη και έθιμα του.

Οι ομιλίες και οι δράσεις του «2ου ELIA Lesvos Confest» με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας είναι ανοιχτές στο κοινό να τις παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο ενώ παράλληλα θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση μέσω livestreaming. Επιπροσθέτως, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων, πλήρως προστατευμένων και άρτια εξοπλισμένων στεγασμένων χώρων ικανών να φιλοξενήσουν πλέον των 400 ατόμων.

«Η συμβολή του συλλόγου μας στον πολιτισμό της ελιάς είναι κομβικής σημασίας καθώς από την ίδρυσή του το 2020, έχει πάγιο όραμα την ανάδειξη της καθώς συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε όλους σ΄αυτό το μοναδικό ταξίδι γνώσης και εξέλιξης, στο 2ο Elia Lesvos Confest που θα πραγματοποιηθεί 23 έως και 26 Μαΐου στη Λέσβο προκειμένου να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να δημιουργήσουμε δεσμούς, γιατί το ελαιόλαδο και η ελιά μας ενώνουν!» καταλήγει η κ. Τιρπιντήρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ