Το «Οινόραμα» ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο Ζάππειο Μέγαρο 01/01

to-oinorama-anoigei-tis-pyles-tou-to-savvato-4-martiou-sto-zappeio-megaro-187903

Το Οινόραμα είναι το ετήσιο ραντεβού των οινοποιών της χώρας με το οινόφιλο κοινό που, μέσα σε τρεις ημέρες, μπορεί να δοκιμάσει ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει ο ελληνικός αμπελώνας. Η έκθεση, που διανύει την 30η χρονιά της, διεξάγεται όπως κάθε χρόνο στο Ζάππειο Μέγαρο, φέτος 4 με 6 Μαρτίου.

Περίπου 300 οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δειγματίσουν πάνω από 2.300 κρασιά σε καταναλωτές και επαγγελματίες κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που φέρνει στην Αθήνα όλον τον ελληνικό αμπελώνα και όχι μόνο.  

Οι επαγγελματίες γευσιγνώστες και αγοραστές περιμένουν με ανυπομονησία να δοκιμάσουν τα κρασιά της νέας εσοδείας (2022) για να αποκτήσουν σφαιρική άποψη για την ποιότητα της συγκεκριμένης χρονιάς, που θεωρείται πολύ καλή, ερχόμενη μάλιστα να προστεθεί σε μία σειρά από εξαιρετικές χρονιές, όπως το 2019 και το 2020.

Το Οινόραμα είναι η κατεξοχήν βιτρίνα του ελληνικού κρασιού, η ποιότητα του οποίου είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη με αποτέλεσμα και οι εξαγωγές του να βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία. Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική  Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, η Ελλάδα εξάγει περίπου το 12% της οινικής της παραγωγής, αξίας 85 εκατ. ευρώ. Αν και η Γερμανία παραμένει ο πιο μεγάλος πελάτης του ελληνικού κρασιού, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς), οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι απορροφούν προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, είναι πλέον η 2η σε σημασία αγορά για το ελληνικό κρασί, με μερίδιο 17%.

Στο Οινόραμα φέτος οι εκθέτες-οινοπαραγωγοί θα παρουσιάσουν πάνω από 300 κρασιά-νέες κυκλοφορίες, πολλά από τα οποία θα είναι συγκεντρωμένα σε ειδικό χώρο, την «Πλατεία Γευσιγνωσίας». Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά-εκπροσώπους όλων σχεδόν των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της χώρας, κρασιά παλαιωμένα και σπάνια, κρασιά πολύ μικρής παραγωγής (συνήθως δυσεύρετα), κρασιά από αφανείς ή και ξεχασμένες ποικιλίες αμπέλου, κρασιά βιολογικής γεωργίας, καθώς επίσης και διάφορα ιδιάζοντα κρασιά που εκφράζουν αντισυμβατικές ή και πρωτοποριακές οινολογικές προσεγγίσεις. Μάλιστα, τα πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία βρίσκονται στην ειδική αίθουσα, εκείνη των «Οινικών Αποκαλύψεων». Ξεχωριστή θέση στην έκθεση καταλαμβάνουν τα δέκα οινοποιεία της Κύπρου με 45 κρασιά.