Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων στην Ξάνθη 01/01

pandaisia-chromaton-kai-gefseon-stin-xanthi-170278

Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων στο γήπεδο του ΑΟΞ, στο πλαίσιο της Έκθεσης τοπικών προϊόντων, του Επιμελητηρίου Ξάνθης, για πρώτη φορά ενταγμένη στο πλαίσιο των Γιορτών παλιάς Πόλης!

Κηπευτικά, Μέλι, Οίνος, Μανιτάρια πλευρώτους, Άγρια Μανιτάρια και Βότανα, Ζυμαρικά, Ρυζότο, Πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο, εκλεκτά κρέατα και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα και εδέσματα είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες της εκδήλωσης.

Δύο Αρχιμάγειρες-ΣΕΦ- ανέλαβαν να απογειώσουν τα προϊόντα συνδυάζοντάς τα και βγάζοντας τα τέλεια αρώματα και την τέλεια γεύση: Γαρίδες με Χυλοπίτες-Σοφίας Γεύσεις-, Χυλοπίτες με Μανιτάρια πλευρώτους-Μητάτο-, Ρυζότο με άγρια μανιτάρια-Σεμπέπος-, Καραμελωμένο χοιρινό με πετιμέζι Ζαχαροκάλαμου και μέλι Θάσου, καταπληκτική μελιτζανοσαλάτα με Τυρί ΦΕΤΑ από τις Φάρμες Θράκης, πατάτες ριγωτές, σε εκπληκτικό ελαιόλαφο από τους Βίστωνεςκ.α. (σ.σ. θέλετε κι άλλα;)

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης σε ρόλο παρουσιαστή(σ.σ. άψογος, καθώς έχει καλή σχέση με το μικρόφωνο, μια και είναι τραγουδιστής παραδοσιακών τραγουδιών και όχι μόνο), καλούσε τον κόσμο να συμμετάσχει και να δοκιμάσει τις γεύσεις!

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Μωραΐτης, υπογράμμισε πως όλες οι συνταγές καταγράφονται και προωθούνται στις μονάδες Εστίασης και στα Ξενοδοχεία της περιοχής, για να τις αξιοποιήσουν και να γνωρίσει ο κόσμος τον Τιτάνιο πλούτο της περιοχής, όπως επεσήμανε ο κ. Μωραΐτης.

Επιπλέον ο κ. Μωραΐτης πρόσθεσε πως μετά την καταγραφή των προϊόντων, που αποτελούν τον τοπικό πλούτο της περιοχής, θα ακολουθήσει το στάδιο της πιστοποίησης και της εξωστρέφειας.

Στις 3 του Νοέμβρη θα γίνει μια συνάντηση με τους παραγωγούς και με τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου για την καλύτερη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς της Έκθεσης!


Μέσα από αυτές τις συναντήσεις θα επιχειρηθεί να καταστεί σαφές στους παραγωγούς πως θα πρέπει και μεταξύ τους να συνεργάζονται σε θέματα τροφοδότησης πρώτης ύλης, αλλά κυρίως δημιουργώντας όγκο προϊόντων, καθώς η αγορά απαιτεί συνέπεια και συνέχεια στη ροή των ποσοτήτων των προϊόντων. Αυτό λόγω του ότι η παραγωγή είναι μικρή, η ένωση δυνάμεων των μικρών παραγωγών εξασφαλίζει την συνέχεια και την αξιοπρεπή στάση στην αγορά η οποία είναι… αμείλικτη και επομένως οι παραγωγοί προετοιμασμένοι κατάλληλα!

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στο κοινό τα χειροποίητα κοσμήματα και κυρίως το ορυκτό Ψαμμίτης που βρίσκετε στη Μάνδρα και αποτελεί την διακοσμητική πέτρα πολλών χρήσεων των αδελφών Μαυρίδη οι οποίοι συνεχίζουν και επενδύουν στην οικογενειακή επιχείρηση τους!

Πηγή: ert.gr