Παρουσίαση βιβλίου «Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Πύργου 01/01

parousiasi-vivliou-i-dynami-tou-plithinou-spitiou-stin-aithousa-ekdiloseon-tou-dimarcheiou-pyrgou-307218

Την Τετάρτη 29/11/23, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Πύργου (κεντρική πλατεία), ο Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης, συγγραφέας, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, θα παρουσιάσει το βιβλίο της Πόπης Δέδε – Δεσύλλα:
«Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού» (Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ).

Θα μιλήσει και η συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Θεοδώρα Γιαννοπούλου, φοιτήτρια του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Το «πλίθινο σπίτι» υπήρξε, όπως υπήρχαν πολλά τέτοια σπίτια σε όλη τη μεταπολεμική Ελλάδα. Ένα σπίτι χτισμένο με συλλογική εργασία στις παρυφές μιας επαρχιακής πόλης, όπου κατοικούσε μια οικογένεια βιοπαλαιστών με εννέα παιδιά. Και η «δύναμή» του δεν ήταν άλλη από την αξιοπρέπεια, τη λεβεντιά, την αγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη που βασίλευαν εκεί μέσα. Μια δύναμη που ξεπερνούσε τους πλίθινους τοίχους και ακτινοβολούσε σε όλη τη γειτονιά.

Σαν σε κινηματογραφική ταινία, η συγγραφέας ζωντανεύει αληθινά περιστατικά από τις ταραγμένες δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70 και τη μεταπολίτευση, όπως τα έζησαν τα πρόσωπα του βιβλίου και η ίδια στην επαρχία και αργότερα στην Αθήνα, με αφήγηση τρυφερή και συγκινητική, ιστορικά ακριβή και αιχμηρή, αποκαλυπτική και ενίοτε ελαφρώς ειρωνική. Περιγράφει επίσης τις βαρύτατες συνέπειες της χούντας, τις ανεκπλήρωτες και διαψευσμένες ελπίδες της δημοκρατικής μεταπολίτευσης.

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στη φτώχεια και την απληστία, στην ντομπροσύνη και την υποκρισία, στην αξιοπρέπεια και τη δουλικότητα, στην περηφάνεια και την υποταγή. Συνολικά αναδεικνύει τη διαχρονική υπεροχή των αξιών του σκεπτόμενου κοινωνικού ανθρώπου, πολυτίμων και στη σημερινή εποχή.»

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)