ΣΕΡΡΕΣ: Επιστρέφει για δεύτερη χρονιά η Γιορτή Σαρμά Πίτας και Χασλαμά στο Ροδολίβος 01/01

serres-epistrefei-gia-defteri-chronia-i-giorti-sarma-pitas-kai-chaslama-sto-rodolivos-324434

Με προϊόντα και συνταγές που τιμούν την παράδοση του τόπου τους και συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο τις προγονικές μνήμες με την ιστορία, τις γεύσεις και τα βιώματα των κατοίκων της περιοχής, ξαναζωντανεύει και φέτος για δεύτερη χρονιά στο Ροδολίβος Σερρών η γιορτή της Πίτας, του Σαρμά και του Χασλαμά.

Πρόκειται μια γιορτή αφιερωμένη στην τοπική γαστρονομία που όμως ανασύρει μνήμες της γευστικής ταυτότητας της περιοχής. Πίτες, σαρμάδες και το τοπικό γλυκό χασλαμάς αποτελούν διαχρονικά συστατικά της γαστρονομίας του Ροδολίβους και προσκαλούν όλους τους επισκέπτες να τα απολαύσουν δωρεάν μέσα από τη συγκεκριμένη γιορτή για την οποία συνεργάζονται εθελοντικά όλοι οι τοπικοί σύλλογοι και το κοινοτικό συμβούλιο, ενώ τις πρώτες ύλες προσφέρουν οι επιχειρήσεις της περιοχής.

«Η γιορτή γίνεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Τα παραδοσιακά εδέσματά μας είναι διάφορων ειδών χειροποίητες πίτες, αλλά και σαρμάδες που έχουν συνδεθεί με κάθε είδους χαρμόσυνα γεγονότα που γίνονταν στο χωριό. Είναι το πρώτο φαγητό που προσφέρουμε στον τόπο μας», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ροδολίβους, Άννα Γεωργιτζίκη.

Χασλαμάς

Εκτός του σαρμά, εξέχουσα θέση κατέχει το γλυκό χασλαμάς. Ένα εύκολο έδεσμα με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. «Ο χασλαμάς φτιάχνεται με αλεύρι, λάδι, νερό και ζάχαρη. Είναι τοπικό γλυκό από τα παλιά χρόνια, όταν υπήρχε φτώχεια, αλλά και όταν οι πρόγονοί μας δεν είχαν υλικά να φτιάξουν άλλα γλυκά οπότε έκαναν χασλαμά για λόγους οικονομίας», καταλήγει η κα Γεωργιτζίκη. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή 23 Ιουνίου από τις 11.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Ροδολίβους και όπως σε κάθε παραδοσιακή γιορτή ο άρτος θα συνοδεύεται με θέαμα και «ζωντανές» μουσικές.