Στην Αιδηψό το 28ο Συνέδριο της ΠΕΝΑ 01/01

stin-aidipso-to-28o-synedrio-tis-pena-272468

Από τις 16 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 28ο Συνέδριο της ΠΕΝΑ στην Αιδηψό, που σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης θα έχει καθαρά εμβληματικό χαρακτήρα, λόγω των καταστροφών που υπέστη το περιβάλλον κατά την περσινή μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια.

Το συνέδριο έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Άγραφα. Στο φετινό συνέδριο προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή ομιλητών από τον χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και από πολλούς οργανισμούς, και αναμένεται να παρουσιαστούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, «το φετινό συνέδριο είναι ξεχωριστό για τους νέους αγρότες, γιατί έχει καθαρά εμβληματικό χαρακτήρα. Οι περσινές πυρκαγιές άφησαν πληγές σε έναν τόπο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εμείς, από την πλευρά μας, αποφασίσαμε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Εύβοια, για να βάλουμε το δικό μας κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Νέοι Αγρότες

Ο κ. Παυλονάσιος αναφέρθηκε στα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους νέους αγρότες. Δήλωσε ότι το πρόβλημα της εγκατάστασης στην ύπαιθρο παραμένει επίκαιρο και το βιώνουν οι ίδιοι καθημερινά μέσα από τις δυσκολίες του επαγγέλματος. «Πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας έχει μέλλον και θα πρέπει να συνεχίσει, στηριζόμενος όμως σε σύγχρονες βάσεις και αξιοποιώντας όλα εκείνα τα μέσα που απαιτούνται. Η γνώση, η έρευνα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και πολλά άλλα είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τους σύγχρονους αγρότες».

Παράλληλα, επισήμανε και τον ρόλο των νέων αγροτών, όπου μέσα από νέες μορφές σύγχρονης συλλογικότητας θα πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια. Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους νέους της περιοχής να συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες θα συμπεριλάβουν στις γενικότερες πολιτικές της ΠΕΝΑ. Το φετινό συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και ο Δήμος Αιδηψού Ιστιαίας, όπως επίσης και άλλοι φορείς.

Το ετήσιο συνέδριο της ΠΕΝΑ ξεκίνησε το 1994 και εξελίχθηκε σε έναν από τους βασικούς θεσμούς του αγροτικού χώρου. Αποτελεί ένα βήμα ανταλλαγής, προώθησης και ενθάρρυνσης βέλτιστων πρακτικών εμπειριών και καινοτόμων ιδεών για τους νέους Ευρωπαίους αγρότες. Διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νομό και αποτελεί τόπο συνάντησης των νέων αγροτών της χώρας μας.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα του Συνεδρίου της ΠΕΝΑ