Συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια για το φυσικό περιβάλλον την Τετάρτη 20/12 στη Δράμα 01/01

synavlia-me-paradosiaka-tragoudia-gia-to-fysiko-perivallon-tin-tetarti-20-12-sti-drama-309617

Μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον ελληνισμό, που αναφέρονται σε στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αναδεικνύουν τη βαθιά και άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, διοργανώνουν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Πρόκειται για μία συναυλία, στην οποία η Παραδοσιακή Ορχήστρα Μουσικής Έκφρασης, η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Δράμας, καθώς και οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού Δημήτρης Υφαντής και Σαββέρια Μαργιολά θα ενωθούν για να ερμηνεύσουν τραγούδια από το ανθολόγιο παραδοσιακών στίχων, που αποτελεί δημιούργημα της συνεργασίας του ΟΦΥΠΕΚΑ με τον ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στη χρονιά, οι δύο φορείς παρουσίασαν ένα ανθολόγιο των στίχων 171 παραδοσιακών τραγουδιών από δώδεκα περιοχές του ελληνισμού, από τον Έβρο ως τα Επτάνησα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, καθώς και από την Κάτω Ιταλία, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο, στα οποία «πρωταγωνιστούν» τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και τα οποία περιλαμβάνονται στο μουσικό αρχείο της Δόμνας Σαμίου.

«Είναι πολύ σημαντική η επαφή των μαθητών μας με την παράδοση και μάλιστα μέσω της συνεργασίας με δύο φορείς, όπως ο ΟΦΥΠΕΚΑ και ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου. Στόχος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσω της τέχνης και της παράδοσης. Είναι ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο μας που τα παιδιά θα τραγουδήσουν με καταξιωμένους καλλιτέχνες», ανέφερε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας, Μελπομένη Τάζογλου.

Εκ μέρους του ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου, ο κ. Σωκράτης Σινόπουλος, σημείωσε πως παρουσιάζεται ως εντυπωσιακά μεγάλος ο αριθμός των νέων μουσικών,  που μελετούν την παραδοσιακή μουσική με γνώση και σεβασμό προς τους παλιούς μαστόρους, αφήνοντας όμως, ταυτόχρονα, το προσωπικό τους αποτύπωμα. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζεται, μάλιστα, η διατύπωση πως συνεχίζουν την παράδοση μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της μικροεπεξεργασίας και της διαρκούς εξέλιξής της.  «Επιπλέον, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, όταν στην πλειονότητά τους οι μουσικοί λειτουργούσαν αποκλειστικά με το ένστικτο, οι νέοι μουσικοί σήμερα, χάρη στην αναγνωρισμένα υψηλού επιπέδου μουσική αλλά και γενική εκπαίδευση που έχουν ως κεκτημένο, είναι ικανοί τόσο να αντιλαμβάνονται και να αναλύουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μουσικής όσο και να τοποθετούν τον εαυτό τους στη θέση του εξωτερικού παρατηρητή, γεγονός που ισχυροποιεί την επίγνωση του δικού τους ρόλου σε κάθε περίπτωση», προσέθεσε ο ίδιος.

«Το ανθολόγιο παραδοσιακών στίχων που παρουσιάζουμε ελπίζουμε πως θα συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης. «Αυτή η συλλογή αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικά άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλονκαι προβάλλει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα παραδοσιακά τραγούδια», συμπληρώνει στη συνέχεια.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας, στις 6 και μισή το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο. Όσον αφορά το Ανθολόγιο, με τον τίτλο «Φύση και Παραδοσιακό Τραγούδι», παρουσιάζεται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΟΦΥΠΕΚΑ και, συγκεκριμένα, στη διεύθυνση: necca.gov.gr/fysi-kai-paradosiako-tragoudi/.