Θεσμός η 1η Γιορτή Φιστικιού στη Νέα Λεύκη 01/01

thesmos-i-1i-giorti-fistikiou-sti-nea-lefki-135513

Πετυχημένη χαρακτηρίστηκε η 1η Γιορτή Φιστικιού, που διοργανώθηκε στη Νέα Λεύκη του Δήμου Κιλελέρ στον Νομό Λάρισας, καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος των διοργανωτών. Εκτός από την προβολή του πολιτιστικού της χαρακτήρα, στόχος ήταν η ανάδειξη ενός τοπικού προϊόντος, η καλλιέργεια του οποίου εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Το κελυφωτό φιστίκι (φιστίκι Αιγίνης) τείνει να γίνει μία από τις βασικές καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής και να αποτελέσει μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων των αγροτών.

Ενδιαφέρον είχαν οι συμβουλές που έδωσε στους παραγωγούς ο καθηγητής δεντροκομίας Γιώργος Νάνος, τόσο για τη λίπανση, όσο και για τη συγκομιδή. «Η φιστικιά θέλει αρκετά χρόνια να μπει στην καρποφορία. Στην περίπτωση των κούφιων φιστικιών, αυτά οφείλονται στην κακή γονιμοποίηση, συνήθως σε κακούς επικονιαστές, αλλιώς λόγω του κρύου καιρού στην άνθιση. Το φαινόμενο μπορεί να μειωθεί με περισσότερο κάλιο. Τα κλειστά φιστίκια αντιμετωπίζονται με περισσότερη ζέστη (από Ιούνιο έως Αύγουστο), ενώ το φαινόμενο μειώνεται με περισσότερο κάλιο και με άρδευση. Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται με καθαρά πανιά και να μη λερώνονται με χώμα οι πλευρές που πέφτουν οι καρποί, γιατί στο έδαφος υπάρχουν αφλατοξίνες, που μπορούν να χαλάσουν τον καρπό».