Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του βιβλίου του André Leu «Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων» 01/01

thessaloniki-parousiasi-tou-vivliou-tou-andre-leu-oi-mythoi-peri-ton-asfalon-fytofarmakon-184719

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα «Ολυμπία Α» του Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, του Αυστραλού βιοκαλλιεργητή και πρώην προέδρου της IFOAM-Organics International, Andre Leu.

Ο André Leu ερεύνησε ένα μεγάλο πλήθος επιστημονικών ερευνών περιοδικών για να παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών παραγωγής χημικών σκευασμάτων και των ρυθμιστικών Αρχών σχετικά με τα φυτοφάρμακα δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνονται.

Αποδίδοντας την τεχνική ορολογία με απλούς όρους, ο Leu αποδομεί τους πέντε πιο συχνά επαναλαμβανόμενους μύθους σχετικά με την ασφάλεια των φυτοφαρμάκων και τους καταρρίπτει χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα: Ότι τα φυτοφάρμακα «είναι αυστηρά ελεγμένα», ότι βρίσκονται «σε πολύ μικρή ποσότητα», ότι «είναι βιοδιασπώμενα», ότι «ελέγχονται από αξιόπιστη αρμόδια Αρχή» και ότι «τα φυτοφάρμακα είναι απόλυτα απαραίτητα στην καλλιέργεια».

Το βιβλίο «Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και διατίθεται από τους πάγκους των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Ηλείας και της Κρήτης, περιγράφει τις πολλές και σοβαρές ελλείψεις που αφορούν τους κανονισμούς περί των τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμά μας και καταδεικνύει ότι πολλά από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τα σημερινά πρότυπα χρήσης φυτοφαρμάκων βασίζονται σε παρωχημένες θεωρίες και όχι στις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες.

Η παρουσίαση του βιβλίου και η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη σε μία σειρά από παρόμοιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και συγκεκριμένα, στις 20/1 στο Ηράκλειο Κρήτης, 22/1 στον Πύργο Ηλείας (Δημαρχείο, 13.00) και 24/1 στην Αθήνα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, 10.30).

Η είσοδος είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι για την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στις 11.00, στο Grand Hotel Palace, μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και για κρατήσεις θέσεων στο email [email protected] και στον τηλεφωνικό αριθμό 2313073004 (γραμματεία ΕΑΒΒΕ).