Την τιμητική της στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα έχει η Αιτωλοακαρνανία 01/01

tin-timitiki-tis-stin-evropaiki-prasini-evdomada-echei-i-aitoloakarnania-294429

Σειρά εκδηλώσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, στοχεύοντας σε δεξιότητες για βιώσιμες-ανθεκτικές και κοινωνικά δίκαιες κοινωνίες, πραγματοποιούνται και φέτος στην Αιτωλοακαρνανία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας.

Η πρώτη υπαίθρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη λίμνη Κρεμαστών, με συζητήσεις με τους ντόπιους, περιήγηση επισκεπτών, μουσική και γνωριμία με τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ενημερωτική ημερίδα με ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Εμμανουήλ, μέλους της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, παρουσία της πολυπληθούς ομάδας φοιτητών του που τον συνόδευαν. Ο καθηγητής μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης, προστασίας και διαφύλαξης του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με μια ήπιας μορφής βιώσιμη ανάπτυξη για ανθεκτικές κοινότητες.

Να σημειωθεί ότι η φετινή Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ, η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για την περιβαλλοντική πολιτική, επιτρέπει στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ να συζητήσουν το θέμα της μετάβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα εθελοντών της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ,της οποίας η ΕΕ ενέκρινε το αίτημα, διοργανώνει πολυθεματικές εκδηλώσεις από τις 3 έως τις 24 Ιουνίου 2023 με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, τον Δήμο Αγράφων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΦΣΓΠΑ), τις τοπικές κοινότητες της περιοχής, ενεργούς πολίτες και άλλους εθελοντές.

Την Κυριακή 18 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις δίπλα στον Αχελώο στη Λίμνη Στράτου (χώρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσίου Ski), με το εορταστικό event που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Λεύκωμα «Εχινάδες Νήσοι – από τον μύθο στην πραγματικότητα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ημερίδα, στην οποία παρουσιάστηκε και μοιράστηκε δωρεάν το λεύκωμα «Εχινάδες Νήσοι – Από τον μύθο στην πραγματικότητα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν παρουσιάσεις σχετικά με τη βιοποικιλότητα των Εχινάδων Νήσων και τις διαχειριστικές δράσεις που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ στην εκδήλωση πραγματοποίησε η Μαρία-Βασιλική Τζατζάκη, νομική σύμβουλος του Οργανισμού. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Σελιμάς, προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, με θέμα «Μονάδα
Διαχείρισης και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για τις Εχινάδες Νήσους», ο Γιάννης Κασβίκης, αναπληρωτής προϊστάμενος, με θέμα «Δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων για τη διαχείριση και την προστασία του συμπλέγματος των Εχινάδων Νήσων» και ο Κώστας Βιδάκης, ΕΔΙΠ Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.

Δρόμοι του Νερού

Οι δράσεις για το περιβάλλον δεν σταματούν εδώ. Εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής των νερών της Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας, από την περιφέρεια, τοπικούς φορείς και οργανισμούς, αλλά και εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Απώτερος στόχος των εκδηλώσεων είναι η καθιέρωση και υλοποίηση δράσεων των «Δρόμων του Νερού».

Ο αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, που έχει αναλάβει τον σχετικό συντονισμό, σημειώνει ότι τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν το μεγάλο πολιτικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό «οπλοστάσιο» της περιοχής, και απώτερος στόχος είναι η καθιέρωση και υλοποίηση δράσεων των «Δρόμων του Νερού».

Με τη συνδρομή τοπικών φορέων και οργανισμών από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, αλλά και εθελοντών πολιτών, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τη σημασία του ποταμού Αχελώου στην κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων και δράσεις ανάδειξης. Σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, θα εκτεθούν πλούσια τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής της περιοχής.

Υπό την αιγίδα της περιφέρειας, θα διεξαχθούν, στις 23-25 Ιουνίου, στη Λίμνη Στράτου στο Ματσούκι Αγρινίου, ναυταθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που προβάλλουν τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά, δίνοντας παράλληλα έμφαση και σπουδαιότητα στην επαφή των παιδιών με τα νερά και την τοπική ιστορία, ενώ θα υπάρχουν και εξαιρετικές ψυχοπαιδαγωγικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.