Με τιμώμενη χώρα την Πολωνία, η FRESKON ανοίγει τις πύλες της στις 11 Απριλίου 01/01

me-timomeni-chora-tin-polonia-i-freskon-anoigei-tis-pyles-tis-stis-11-apriliou-318307

Αέρα …φρεσκάδας, αλλά και τις γεύσεις και τα χρώματα του καλοκαιριού, θα φέρει στη Θεσσαλονίκη από τις 11 έως 13/4 το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών «Freskon», με τιμώμενη χώρα την Πολωνία, ενώ τις ίδιες ημερομηνίες, θα κάνει το ντεμπούτο της και η νέα διοργάνωση «Logistics & Transports Thessaloniki EXPO», που θα εστιάζει στα logistics και στις μεταφορές.

Οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες στην Freskon είναι 267 και προέρχονται από 28 χώρες, ενώ το «παρών» θα δώσουν με την τοπική τους παραγωγή και έξι ελληνικές περιφέρειες, ενώ την έκθεση θα επισκεφτούν 121 εμπορικοί αγοραστές από 34 κράτη και υπάρχουν και 250 ομαδικές συμμετοχές από τα Βαλκάνια.

«Η Freskon μετά από οκτώ χρόνια διοργάνωσης έχει πλέον brand», επισήμανε η υπεύθυνη της διοργάνωσης, Τόνια Νικολαϊδου, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας ότι «εξακολουθούμε να κινούμαστε με βάση την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την αύξηση των εξαγωγών και την ανάδειξη των φρούτων και λαχανικών της χώρας μας».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Freskon έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερα από 3.000 επιχειρηματικά ραντεβού και γνωστοποίησε ότι φέτος, για πρώτη φορά, η ΔΕΘ-Helexpo λειτουργεί μια πλατφόρμα B2B στην οποία μπορούν να κάνουν μόνοι τους εγγραφή επισκέπτες και επιχειρηματίες.«Ήδη έχουν κάνει εγγραφή επισκέπτες από περισσότερες από 50 χώρες», τόνισε η ίδια.

Στο πλαίσιο της Freskon Market, που θα λειτουργήσει και φέτος το διήμερο από τις 11 Απριλίου, εκπρόσωποι 14 σουπερμάρκετ από εννέα χώρες της Βαλκανικής και την Πολωνία θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικά ραντεβού με παραγωγούς για απευθείας συνεργασίες. Στη διάρκεια της Freskon, θα διεξαχθούν ένα συνέδριο για το βερίκοκο και ένα φόρουμ για το ακτινίδιο.

Η Freskon ήταν μια διεθνής έκθεση από την πρώτη φορά που έκανε πρεμιέρα, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας πως αποτελεί τη μεγάλη πλατφόρμα του κλάδου των φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Απρίλιος είναι «εκθεσιακά πλούσιος» για τη ΔΕΘ-Helexpo, αφού πέραν των δύο προαναφερόμενων εκθέσεων, στις 25-017/4 θα διεξαχθεί η Beyond που εστιάζει στους τομείς των τεχνολογίας και καινοτομίας και φέτος κάνει επανεκκίνηση, με διεθνή χαρακτηριστικά.

Την έμφαση που δίνει η ΔΕΘ-HELEXPO στον πρωτογενή τομέα μέσα από τις εκθέσεις της υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του εκθεσιακού φορέα, Δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας ότι «επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα, επειδή πραγματικά τον πιστεύουμε». Αναφερόμενος στη LOGISTICS & TRANSPORTS THESSALONIKI EXPO τόνισε πως η διοργάνωσή της αποτελεί απτή απόδειξη ότι η ΔΕΘ-Helexpo «όχι μόνο δε φοβάται να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά το επιδιώκει κιόλας». Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής, σημείωσε πως στη FRESKON θα δοθούν οι απαντήσεις για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.  

Στα 2 δισ. ευρώ το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Πολωνίας και με ανοδική τροχιά

Στα 2 δισ. ευρώ ανέρχεται το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Πολωνία και η τάση είναι καθαρά ανοδική, επισήμανε από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόξενος της Πολωνίας και πρόεδρος του Ελληνο-πολωνικού Επιμελητηρίου, Κύρος Λαζαρίδης. Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα εισάγει μήλα, μανιτάρια και ντομάτες και εξάγει στην Πολωνία -μεταξύ άλλων- ροδάκινα, βερίκοκα καρπούζια και φράουλες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Πολωνοί επιλέγουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και σημείωσε ότι η Πολωνία είναι η τέταρτη χώρα εισόδου τουριστών στη χώρα μας. «Ένας στους τρεις Πολωνούς που ταξιδεύουν για διακοπές το καλοκαίρι, “ψηφίζει” Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήρε την πολύχρονη συνεργασία που υπάρχει με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευχή του η Πολωνία να είναι παρούσα και στις υπόλοιπες εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Ο πρωτογενής τομέας και οι αγρότες θέλουν στήριξη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικώς, αλλά και για την επιβίωση των αγροτών, έκρουσε από την πλευρά του ο εκδότης του περιοδικού «Φρουτονέα», Τάκης Ορφανός και λέγοντας ότι από τον Οκτώβριο καταγράφεται υστέρηση στις εξαγωγές φρούτων κατά 100.000 τόνους, σημείωσε ότι την ίδια στιγμή γίνονται αθρόες εισαγωγές από Τουρκία και Μαρόκο, αλλά κυρίως από την Αίγυπτο. «Αν δε λυθούν δομικά και βασικά προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα σε πανευρωπαϊκό πια επίπεδο, το μέλλον του κλάδου και των αγροτών είναι…καταδικασμένο», είπε. «Σε μια δεκαετία δε θα υπάρχουν Ευρωπαίοι αγρότες αν δεν ληφθούν μέτρα. Το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν είναι καλό», είπε.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται για τον έλεγχο και την τελική έγκριση των επενδυτικών σχεδίων που καταθέτουν Έλληνες αγρότες σε διάφορα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και στην εκταμίευση των κονδυλίων.

Πρεμιέρα για την Logistics & Transports Thessaloniki Expo

Με εκατό εκθέτες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη η έκθεση για την εφοδιαστική αλυσίδα Logistics & Transport Expo, που πραγματοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στην Αθήνα. Η έκθεση διοργανώνεται από την Omind Creatives.

«Η ίδια η αγορά ζητούσε να υπάρχει διακριτό γεγονός για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Βαλκανική», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της O.MIND CREATIVES, Θεόδωρος Δημητριάδης και πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων εντοπίζεται στη Β. Ελλάδα και με δεδομένο ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνεχώς αναβαθμίζεται, αν λειτουργήσουν σωστά οι συγκοινωνιακές συνδέσεις, τότε θα εκτιναχθεί το εμπόριο και θα καταστεί η Θεσσαλονίκη πόλη κέντρο εμπορευματικών μεταφορών.

Στην ανάπτυξη εμπορικών δρόμων της Βόρειας Ελλάδας με τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θέλει να συμβάλει η διοργάνωση της Logistics & Transports Thessaloniki Expo, τόνισε από την πλευρά του ο εμπορικός διευθυντής της O.MIND CREATIVES, Αντώνης Μοσχονίδης, ο οποίος έκανε επίσης γνωστό πως στη διοργάνωση θα δώσουν το «παρών» 100 εκθέτες.

Στο συνέδριο LOGI.C Conferences και τις επτά θεματικές του αναφέρθηκε η υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του,Μαίρη Ευθυμιάτου, για το οποίο τόνισε πως, αν και έχει γίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται τώρα στο πλαίσιο ενός διαβαλκανικού εκθεσιακού γεγονότος.

Για την 1η Logistics & Transport Expo Thessaloniki υπάρχουν ήδη 500 εγγραφές επισκεπτών από χώρες των Βαλκανίων. Παράλληλα με την έκθεση για τις υπηρεσίες logistics, εμπορευματικών μεταφορών και εξοπλισμού αποθήκης, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο Logi.C Conference με επτά θεματικές ενότητες και 70 ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία Logistics Β. Ελλάδος, το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, η Διεύθυνση Τελωνείων Β. Ελλάδος και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα τριών υπουργείων και τη συμμετοχή των ΤΕΒΕ, ΣΒΕ και των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, καθώς και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της Freskon θα τελέσει την Πέμπτη 11/4 ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας, ενώ της Logistics & Transports Thessaloniki Expo θα γίνουν την ίδια ημέρα, αλλά το μεσημέρι, από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθη Κωνσταντινίδη.

Το ωράριο της FRESKON είναι: Πέμπτη-Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 19:00 και Σάββατο 10:00 με 17:00. Το ωράριο της LOGISTICS & TRANSPORTS THESSALONIKI EXPO είναι: Πέμπτη-Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 19:00 και Σάββατο 10:00 με 18:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ